Навчаємо дітей етикету їжі за столом

 

                Що не  можна робити за столом

-          їсти, поки не принесуть страви усім, та вставати Із-за столу, поки всі не поїли.

-          Жувати з відкритим ротом та голосно плямкати.

-          Говорити з набитим ротом.

-          Класти лікті на стіл.

-          Тягнутися через весь стіл за їжею.

-          Балансувати на задніх ніжках стільця.

-          Бавитися їжею.

-          Направляти столові прибори на людей, які сидять поруч.

-          Відкушувати такі шматки їжі, які неможливо пережувати.

-          Облизувати ніж.

-          Забирати останній шматок і не запропонувати його іншим.

Як їсти

...хліб. Відламуйте від скибочки, що лежить на тарілці. Масло для хліба беріть виделкою, не ножем.

... рибу. Виделкою, що праворуч від тарілки, від­діляйте від кісток шматочки риби, тією що ліво­руч, - кладіть їх у рот. Якщо є лише виделка і хліб, то виделку беріть правою рукою, лівою - шматочок хліба. Хлібом притримуйте шматочки риби, а виделкою відділяйте шматочки і кладіть їх до рота.

... салат. Якщо подали в окремому посуді, не перекладайте до основної страви. їжте їх почер­гово.

... запіканку. Цю страву їжте лише виделкою, без допомоги ножа. Однак тримайте її лівою рукою. Адже запіканку можна легко розділити на шматочки без допомоги ножа.

... омлет. їжте його за допомогою двох виделок: ребром тієї, що в правій руці, відділіть шмато­чок омлету, перекладіть на виделку в лівій і пок­ладіть до рота. Також омлет їдять виделкою та ножем. Усе залежить від консистенції.

 

... яйце круте. Тримайте його в руці, ручкою но­жа розбийте з гострого кінця шкаралупу.

Відкладіть ніж, повністю очистіть яйце. Шкаралупу складіть з протилежного краю тарілки. Розріжте яйце вздовж на дві частини. При цьому лівою ру­кою притримуйте яйце на тарілці, їжте лише за допомогою виделки в правій руці.

... кашу. її зазвичай їдять десертною, а не столовою ложкою. Десертні прибори зазвичай кладуть за таріл­кою. Однак, оскільки ви використо­вуватимете десертну ложку не для десерту, то покладіть її праворуч від ножа.

... суп. У закладах громадського хар­чування не нахиляйте тарілку. Неве­лика кількість супу залишається в ній. У сімейному колі можете злег­ка нахилити тарілку від себе. Як під час, так і після їди ложка залишаєть­ся в тарілці.

... м'ясо. Відріжте ножем шматочок м'яса. При цьому притримуйте його виделкою, яку поверніть виїмкою вниз. Відрізаний шматочок м'яса наколіть на виделку, накладіть но­жем гарнір і піднесіть до рота.