Навчаємо дітей етикету їжі за столом
Що не можна робити за столом
- їсти, поки не принесуть страви усім, та вставати Із-за столу, поки всі не поїли.
- Жувати з відкритим ротом та голосно плямкати.
- Говорити з набитим ротом.
- Класти лікті на стіл.
- Тягнутися через весь стіл за їжею.
- Балансувати на задніх ніжках стільця.
- Бавитися їжею.
- Направляти столові прибори на людей, які сидять поруч.
- Відкушувати такі шматки їжі, які неможливо пережувати.
- Облизувати ніж.
- Забирати останній шматок і не запропонувати його іншим.
Як їсти
...хліб. Відламуйте від скибочки, що лежить на тарілці. Масло для хліба беріть виделкою, не ножем.
... рибу. Виделкою, що праворуч від тарілки, відділяйте від кісток шматочки риби, тією що ліворуч, - кладіть їх у рот. Якщо є лише виделка і хліб, то виделку беріть правою рукою, лівою - шматочок хліба. Хлібом притримуйте шматочки риби, а виделкою відділяйте шматочки і кладіть їх до рота.
... салат. Якщо подали в окремому посуді, не перекладайте до основної страви. їжте їх почергово.
... запіканку. Цю страву їжте лише виделкою, без допомоги ножа. Однак тримайте її лівою рукою. Адже запіканку можна легко розділити на шматочки без допомоги ножа.
... омлет. їжте його за допомогою двох виделок: ребром тієї, що в правій руці, відділіть шматочок омлету, перекладіть на виделку в лівій і покладіть до рота. Також омлет їдять виделкою та ножем. Усе залежить від консистенції.
|
Відкладіть ніж, повністю очистіть яйце. Шкаралупу складіть з протилежного краю тарілки. Розріжте яйце вздовж на дві частини. При цьому лівою рукою притримуйте яйце на тарілці, їжте лише за допомогою виделки в правій руці.
... кашу. її зазвичай їдять десертною, а не столовою ложкою. Десертні прибори зазвичай кладуть за тарілкою. Однак, оскільки ви використовуватимете десертну ложку не для десерту, то покладіть її праворуч від ножа.
... суп. У закладах громадського харчування не нахиляйте тарілку. Невелика кількість супу залишається в ній. У сімейному колі можете злегка нахилити тарілку від себе. Як під час, так і після їди ложка залишається в тарілці.
... м'ясо. Відріжте ножем шматочок м'яса. При цьому притримуйте його виделкою, яку поверніть виїмкою вниз. Відрізаний шматочок м'яса наколіть на виделку, накладіть ножем гарнір і піднесіть до рота.
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів