Організація харчування у Квасилівському ЗДО.

Організація харчування у Квасилівському ЗДО.

      Планування та організація харчування у Квасилівському закладі дошкільної освіти ( ясла – садок) Рівненської міської ради здійснюється відповідно до Законів України « Про освіту», « Про дошкільну освіту», « Про захист населення від інфекційних хвороб», « Про систему громадського здоров’я»,  «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.13.2021
 305. ( далі Постанова – Порядок)

    Організація харчування у нашому закладі здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках ( НАССР).
    Зміни в Постанові прийняті з метою врегулювання організації харчування з огляду принципу  здорового харчування, цінності  раціону та фізіологічних  потреб в основних  харчових  продуктах.

     Виконання норм харчування дітей згідно Постанови для закладу – обовязкове. У нашому закладі організоване триразове харчування – сніданок, обід, вечеря.

    Основними джерелами білку є м'ясо, риба, молоко та молочні  продукти, яйця, бобові, горіхи. Жири в дитячому харчуванні повинні надходити у вигляді ненасичених, їх  споживання обов’язкове для функціонального стану  організму, зокрема головного мозку, нервової  системи, серця, судин, ендокринної  системи, шкіри та волосся. Зменшення насичених жирів тваринного походження повязано із зменшенням  ризику  серцево-судинних  захворювань, тому доцільно  замінювати їх жирами рослинного походження. Обовязково діти повинні споживати продукти та страви з вмістом  вуглеводів.

    З введенням нового чотирьох тижневого   сезонного  меню, яке  погоджується з Держпродспоживслужбою, в раціоні  дітей збільшилась   кількість різноманітних сезонних овочів та фруктів, свіжих, заморожених, сушених, а також зелені, відповідно  до  встановлених  норм. Частота їх включення: на сніданок, обід і вечерю. Готові  страви  містять обмежену  кількість солі, цукру та жиру. На основі примірного чотиритижневого сезонного меню, як і раніше, сестра медична  складає меню-розклад і водночас ураховує технологічну документацію на страви та вироби, тобто картки-розклади страв. 

У технологічній документації на страви та вироби обов’язково враховуються вимоги цього Порядку та встановлені МОЗ вимоги щодо організації харчування в закладах  освіти.

Усі страви та вироби, які пропонуються дітям, повинні формувати здоровий, повноцінний раціон харчування. Меню  щодня розміщуються на відведеному для цього стенді, веб-сайті  закладу  та доводиться через інші канали комунікації до батьків або інших законних представників.

     Картопля у вигляді окремої  страви  пропонується не більше двох разів на  тиждень. Також пропонуються каші та макаронні вироби у вигляді  самостійних  страв та гарнірів, перевага  надається кашам з великим вмістом  харчових  волокон (гречана, пшенична та вівсяна каша).

     Хліб  за вмістом солі повинен відповідати вимогам МОЗ, щодо харчування  дітей в закладах  освіти, тому перевага надається цільнозерновим хлібо-булочним виробам з додаванням висівок та насіння. Норма становить 30 гр - 2р на добу для всіх вікових груп.

     Риба  пропонується дітям 2 рази на тиждень під час сніданку, вечері або обіду.

Також збільшилась кількість  мясних  страв, м'ясо птиці, яловичина, нежирна  свинина. Птиця, очищена  від  шкірки пропонується 6 разів на тиждень під час сніданку, обіду, вечері, 45-60 грамів на порцію комбінуючись з овочевими  гарнірами або  салатами. Яловичина 2 рази на  тиждень під час  обіду.

     Бобові  - зелений  горошок, квасоля, горох, сочевиця пропонуються, як гарніри та самостійні  страви.

    Яйця -2 рази на  тиждень під час сніданку або вечері - 1 яйце.

    Молоко та молочні  продукти щодня, по одній порції під чаc сніданку або вечері. Це  йогурт, кефір, сир кисломолочний, сметана та сир твердий ( продукти повинні бути нежирними  - молоко  2,5 %, сметана 20 %.).

    Рослинні  жири -  пропонуються, як заправка до салатів, а також є пріоритетним вибором для приготування інших  страв.

     Кількість  солі в стравах  обмежується.

     Вершкове масло у харчуванні  дітей становить 10%  від загальної калорійності.

     Цукор обмежується для приготування страв та напоїв дітям старшого  віку. До  трирічного  віку цукор не дозволяється. До страв для дошкільників віком від чотирьох до шести (семи) років пропонують додавати цукор в об’ємі:

на сніданок і вечерю — по 7,5 г;

обід — 10 г.

     У харчуванні  дітей у закладах освіти заборонено використовувати рибу річкову, продукти з вмістом  барвників, консервантів, підсоложувачів смаку, кавові напої, консерви рибні, м’ясні, крім пастеризованих соків, газовані напої, продукцію домашнього  виробництва. Також заборонено  виготовляти вироби у фритюрі, мясні і рибні салати, макарони по –флотськи, млинці з кисломолочним сиром або мясом, морси, паштети.

    Харчування дитини з особливими дієтичними потребами, буде організовано згідно п.39 Порядку.

Інформація про вміст у готових стравах поширених харчових алергенів повинна зазначатися в меню відповідно до норм харчування, бути зрозуміло та доступно надана здобувачам освіти, які мають алергічні реакції, їх батькам та іншим законним представникам. Біля меню розміщується інформація щодо розшифровки індексів харчових алегренів відповідно до норм харчування.

    Питна вода у закладі доступна для  дітей під час вживання  їжі і в будь-який час.

    Окреслили добову потребу дітей у рідині, тепер ми маємо офіційну вказівку, скільки рідини повинні щодня випивати діти різних вікових груп:

 від одного до чотирьох років — 1—1,3 л;

 від чотирьох до шести років — 1,2—1,7 л.

Щоб забезпечити добову потребу дітей у рідині, даємо питну воду й безкалорійні напої.

    Фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без цукру та підсолоджувачів пропонуються дітям різних вікових груп двічі на тиждень під час сніданку або вечері:
      від одного до чотирьох років120 мл;

     від чотирьох до шести (семи) років — 180 мл.

      Коли готуємо страви, обмежуємо кількість доданого цукру. Це не стосується вмісту природних цукрів у молочних продуктах, фруктах, ягодах та овочах.                                

     Какао та чай також пропонуються дітям без цукру та інших підсолоджувачів.

     Кількість солі в готових стравах теж обмежується і використовуємо лише йодовану. Тижнева норма солі тепер становить15 порцій, маса нетто кожної порції для дітей різних вікових груп становить:

 від одного до чотирьох років0,7 г;

 від чотирьох до шести (семи) років1г.

    Вміст солі в Порядку розробники називають одним з основних критеріїв, за якими відбирають продукти харчування і страви для закладів освіти.

    Згідно нової постанови змінили й процедуру заміни страв та продуктів харчування в меню-розкладі. Раніше, якщо були проблеми з постачанням або якістю чи безпечністю певного продукту харчування, використовували норми заміни продуктів за енергоцінністю. Тепер замінюємо страву чи продукт харчування в межах примірного чотиритижневого меню. Наприклад, меню четверга пропонуватимете дітям у понеділок, відповідно меню понеділка — у четвер.

     Розробники Порядку врахували всі вимоги до організації дитячого харчування різних вікових груп. А тому, щоб  діти швидше  звикли до нового здорового  харчування радимо  дотримуватись цього  Порядку  харчування і вдома, в сімї.

     Адміністрація, медичні працівники та працівники кухні дотримуються Порядку та Нових норм в організації харчування.

    У Квасилівському ЗДО забезпечено різноманітне, безпечне, корисне та збалансоване харчування, що відповідає потребам усіх здобувачів дошкільної освіти.