Правила харчування дітей влітку
У дитини влітку багато нових вражень, відкриттів і звершень. Літо - це дачі, курорти, моря і річки, пляжі, сонце. і зміна апетиту. Звичний життєвий устрій і розклад міняються з приходом літньої спеки, змінюється інтенсивність обмінних процесів, трансформуються смакові переваги. Діти починають відмовлятися від звичних обідів і вечерь, переходячи на легше живлення. Проте, багато батьків починають переживати - чи всього вистачить дитині, якщо не буде звичних - перше, друге і компот. Особливо важливими стають питання живлення для дітей перших трьох років, їх травлення ще дуже чутливо до різних змін. Як же правильно годувати малюка влітку, так як у літній період часу харчування дитини необхідно дещо змінити, адже на нього тривало впливає висока температура і сонячні промені. У зв'язку з цим у маленької дитини виникають потреби у зміні раціону харчування. За рахунок зміни температурного режиму відбувається зрушення в їді дитиною. Прийом калорійних і ситних продуктів на час спеки краще зрушувати на уранішні або пізні вечірні години. Коли відступає жара і організм зможе без зусиль переварити щільне живлення. Тому, якщо малюк встає рано, погодуєте його пощільніше - можна дати йому круп'яне, м'ясне або рибне блюдо, на другий сніданок дати молочне і булочку, печиво.
На час обіду, в саму жару зробити упор на легкі продукти - прохолодні кисломолочні блюда(йогурт, кефір, сир) або овочеві або фруктові пюре. Якщо дитині зручніше перекушувати дрібними порціями, дозвольте йому це - нехай їсть банани і яблука, п'є соки, їсть бублики, хліб і печиво. І найосновніше - дитині треба багато пити рідини.
Увечері, після того, як спаде жара, можна запропонувати дитині грунтовніше живлення - овочевий або м'ясний суп, каші, овочеві пюре з м'ясом.
На ніч можна давати дитині молоко або кисломолочну продукцію - кефір, йогурт або біолакт.
Під час зберігання в холодильнику продукти харчування та готові страви можуть зіпсуватися через недотримання умов зберігання та термінів придатності. Щоб цього не сталося, варто знати та дотримуватися рекомендацій щодо правильного зберігання продуктів та страв у холодильнику.
Зберігайте продукти, загорнувши їх у харчову плівку. У ній продукти довше не псуються, не віддають і не вбирають запахи.
Продукти, що мають специфічний запах, наприклад оселедець, зберігайте окремо від продуктів, що вбирають сторонні запахи, зокрема від масла вершкового, сиру твердого.
Не розміщуйте сирі продукти на одній поличці з готовими стравами або над ними. На верхніх полицях ліпше розміщувати готові страви, а на нижніх - сирі продукти.
Не зберігайте заморожені рибу, котлети та пельмені разом із морозивом, а ковбасні вироби - з молочними продуктами.
Зберігайте яйця у відведеному для них контейнері на дверцятах холодильника.
Не розміщуйте молочні та кисломолочні продукти на дверцятах. Під час їх відкривання та закривання температура істотно змінюється, тому ці продукти можуть швидко зіпсуватися.
Сметану, сир кисломолочний зберігайте в ємкостях з кришкою та не залишайте в них ложки чи лопатки.
Не зберігайте салати в холодильнику, ліпше готуйте їх на один раз. Якщо все ж таки хочете їх зберегти нетривалий час, покладіть у посуд з кришкою, що щільно закривається.
Зберігайте м'ясну нарізку в скляному чи емальованому лотку, щільно закритому кришкою чи харчовою плівкою.
Не кладіть у холодильник тропічні фрукти, адже вони швидко псуються від холоду. Ліпше загорніть ці фрукти в кілька шарів паперу та покладіть у сухе місце з кімнатною температурою.
Не допускайте появи неприємного запаху в холодильнику. Для цього кожен продукт зберігайте в упаковці, готові страви - у щільно закритому посуді.
Покладіть до холодильника або кілька таблеток активованого вугілля, або шматочки чорного хліба, або апельсинові скоринки, щоб позбутися неприємного запаху, якщо він усе ж виник.
Частіше робіть у холодильнику ревізію та мийте його два-три рази на рік.
Профілактика харчових отруєнь у дітей
Перевіряйте чи ціла упаковка, коли купляєте молочні та молочнокислі продукти.
Не вживайте консервовані продукти, якщо на банці є патьоки чи вона здута, адже це очевидні ознаки псування.
Звертайте увагу на термін придатності продукту до споживання. Обирайте лише найсвіжіші продукти.
Якомога швидше кладіть у холодильник продукти, що швидко псуються. По можливості не зберігайте довго, навіть у холодильнику, готові страви та про-дукти, що швидко псуються.
Не давайте вживати дитині продукт, який забули покласти в холодильник вчасно.
Пам'ятайте, деякі хвороботворні мікроби, навіть якщо вони розмножилися у про-дукті, не впливають на його смак та вигляд.
Давайте дітям пити кип'ячену або бутильовану воду. Не можна давати пити воду з джерел невідомого походження.
Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень, особливо ті, що могли контактува-ти із землею, наприклад, полуницю, салат. Готуйте для дитини страви не більше, ніж на день. М'ясні, рибні, молочні страви, бульйони, особливо приготовані для дієтичного харчування, - ідеальне середови-ще для розмноження хвороботворних мікробів. Не купляйте продукти для дитини в місцях несанкціонованої торгівлі або у при-ватних осіб. Адже там можна придбати продукти з терміном придатності, що ми-нув, або виготовлені з порушенням санітарних норм. Не давайте дитині кавун або диню, які купили вже розрізаними. Хвороботворні мі-кроби з поверхні легко переносяться та розмножуються в соковитій м'якоті.
Ретельно мийте овочі та фрукти для приготування салатів. Салати заправляйте лише перед подачею на стіл.
Знешкоджуйте мух, адже вони механічні переносники збудників гострих кишкових інфекцій.
Привчайте дитину дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема мити руки пе-ред прийманням їжі або використовувати одноразові вологі серветки.
Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, якщо на кишкову інфекцію хворіє хтось із членів родини. Виділіть для хворого окремий посуд, білизну. Після вико-ристання кип'ятіть їх протягом 15 хв. Для прибирання туалетів використовуйте дезінфекційні засоби.
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів