Особливості виховання харчової поведінки у дітей
Нині проблема зайвої ваги, порушень обміну речовин, захворювань травної системи в дитячому віці стає, на жаль, усе актуальнішою.
Коли йдеться про дитяче харчування та зайву вагу в дітей, багато людей мимоволі піддаються впливу поширених стереотипів. Так, у багатьох випадках причиною надмірної ваги вважають генетичну спадковість. Утім, згідно з результатами досліджень лише у 8% людей із надмірною вагою це пов'язано зі спадковістю! Здебільшого зайва вага у дошкільників - це наслідок неправильної харчової поведінки дитини та її родини.
Ще один «популярний» стереотип стосується того, які продукти є корисними для дітей. Наприклад, вважають, що манна каша - найкраща крупа для дітей, починаючи з першого прикорму і ледь не до підліткового віку. Утім, батькам слід знати, що в поєднанні з цукром та молоком вона є, фактично, концентрацією вуглеводів і не забезпечує повноцінного харчування. Фітин, якого багато у складі манної крупи, містить фосфор, що зв'язує солі кальцію та не допускає їх у кров. Відповідно, за частого вживання манної каші організм починає запозичувати кальцій із кісток, що може призвести до затримки росту, проблем із зубами та кістками тощо.
Сумнівні способи обробки продуктів, пришвидшене вирощування птиці та тварин із використанням гормонів, оброблення сільськогосподарських продуктів пестицидами - усе це ускладнює здорове харчування. Аби максимально вберегти дітей і себе від шкоди, потрібно насамперед ретельніше підходити до вибору продуктів, зокрема, це стосується:
- всіх порошкових виробів (желе, приправи, каші швидкого приготування), кількість яких у раціоні дитини потрібно мінімізувати;
- перед вживанням фруктів та овочів ретельно мити їх, за наявності «жирової» плівки перед уживанням споліскувати кип'ятком;
- у сервіруванні страв використовувати скляний, керамічний або паперовий посуд;
- не застосовувати більше одного разу пластикові пляшки та посуд, оскільки навіть пластик, що вважають безпечним, за контакту із продуктами харчування віддає їм частину своїх хімічних елементів, які відтак потрапляють до організму (надто коли продукт теплий або гарячий).
Якщо є можливість вирощувати овочі та фрукти (наприклад, на дачній ділянці), добре долучати до цього дітей - робота на свіжому повітрі забезпечить фізичну активність та дасть дітям змогу набути нові знання та навички. До того ж батьки будуть упевнені в якості вирощених продуктів, а діти охочіше їстимуть те, що виростили власноруч. Натомість у міській квартирі можна влаштувати «город на підвіконні», де вирощувати зелену цибулю, петрушку, кріп, базилік, руколу тощо.
Екологічність не є єдиним критерієм якості продуктів. Важливо також:
- завжди звертати увагу на дату виготовлення та термін придатності продукту до споживання;
- пам'ятати про правильність збереження продуктів: використовувати спеціальний папір, серветки, пакети для продуктів, не залишати їх надовго в закритих контейнерах, за необхідності зберігати в холодильнику;
- не вживати цвілий хліб чи фрукти, відрізаючи лише ту частину, що здається враженою, адже насправді весь продукт уже є шкідливим;
- споживати овочі та фрукти згідно із сезоном, коли їхня вітамінна цінність найвища; зменшувати кількість продуктів, не характерних для поточного сезону;
- обмежити кількість прийомів їжі дитини в кафе та їдальнях, де складно оцінити якість застосованих продуктів та їхню свіжість;
- вилучати з ужитку продукти, що мають підозріло тривалий термін придатності.
Для нормалізації психологічного стану та зменшення втомлюваності центральної нервової системи дітей батьки мають збільшувати в дитячому раціоні кількість таких продуктів, як різноманітні ягоди та горіхи, а також яблука, капуста, шпинат, морква, буряк, салат-латук тощо.
Постійна зайнятість батьків на роботі часто заважає їм повноцінно взаємодіяти з дітьми, власним прикладом привчати їх до здорового способу життя із захопливими видами. фізичної активності. Утім, батькам у жодному разі не слід вважати це питання другорядним.
Обираючи дошкільний навчальний заклад, варто враховувати, чи доступні в ньому або десь поблизу можливості для занять спортом. У будь-якому разі батькам слід знаходити час для піших прогулянок із дітьми на свіжому повітрі, катання на велосипеді, рухливих ігор на кшталт бадмінтону, тенісу, плавання - улітку, а взимку - катання на ковзанах або лижах... Нині некорисна їжа дещо подібна до яскравої хижої рослини: широкий вибір, гарне пакування та приємний смак, що часто притаманні шкідливим та ненатуральним продуктам, ваблять споживачів та затьмарюють їхній здоровий глузд. Надто ця проблема актуальна для дітей дошкільного віку, адже вони керуються принципом «подобається - не подобається» («смачно - не смачно»). Тож дитячий організм може навчитися відрізняти корисне від шкідливого лише за правильної організації раціону харчування, яка є першочерговим завданням батьків. Своєю чергою, завданням дошкільних навчальних закладів є підтримання цього раціону.
Наголосимо, що батьки не мають мислити «крайнощами» й суворо ділити їжу на правильну й неправильну Натомість слід до улюбленої їжі дітей повсякчас додавати елементи корисної; бути уважними до реакцій дітей; користуватися кожною нагодою збільшити споживання натуральних продуктів, які діти добре засвоюють, тощо.
Поширені батьківські помилки у формуванні харчової поведінки дітей
Іноді спрацьовує принцип заміщення: якщо батьки приділяють дітям недостатньо часу чи уваги, то підсвідомо прагнуть до компенсації, яка часто втілюється в їжі - більших порціях, потураннях у харчових забаганках тощо.
Деякі батьки підтримують закорінену в нашому повсякденні традицію давати дітям солодощі як заохочення: за слухняність або добре виконане завдання дітей зазвичай «нагороджують» цукеркою, а не, скажімо, морквиною чи яблучком. Є батьки, які використовують солодке та іншу їжу як заспокійливий засіб: дають дітям щось їстівне, аби вони не плакали, бо немає сил та (або) бажання заспокоювати, вмовляти, відволікати тощо. Цей спосіб «розв'язання» проблем може стати у дітей стереотипом поведінки: у старшому віці він проявлятиметься в «заїданні» гніву, суму, невдач та інших стресових ситуацій і найімовірніше приведе до проблем із вагою та різних порушень стану здоров'я.
Деякі батьки мають звичку карати дітей за недоїдання порції та змушувати будь-що доїдати, що є харчовим насильством. Безумовно, у дітей має бути стабільний режим харчування. Проте кількість їжі батьки мають розраховувати залежно від:
- калорійності продуктів - наприклад, салату класти на тарілку більше, а бобових, макаронних виробів - менше;
- фізичних навантажень, що чекають на дітей попереду (якщо це ранок) або були протягом дня. Як правило, деякі дні тижня у дітей фізично завантажені більше, ніж інші, що потрібно враховувати;
- стану здоров'я та самопочуття дитини - якщо дитина квола і відмовляється їсти, цю ситуацію потрібно проаналізувати, а не вперто вимагати вживання приготовленої страви.
Аби виправити перелічені помилки батьки мають насамперед усвідомити, що їжа не мусить бути для дітей замінником батьківської уваги, винагородою за хорошу поведінку або примусовим компонентом повсякдення. Тож батькам слід визначити стратегію здорової харчової поведінки і дотримуватися її всією родиною.
Батьки мають розуміти, що навіть за звичайної застуди дитячий організм концентрується на роботі імунітету, і йому необхідно допомогти - забезпечити додатковою кількістю «вітамінної» їжі (овочі, фрукти), більшою кількістю води. Уся інша їжа на час захворювання може бути істотно зменшена в порціях. Додамо, що за необхідності істотних змін у звичному для дитини раціоні харчування (зокрема, включення в раціон чогось, що їй не дуже подобається) потрібно неодноразово спокійно й терпляче пояснювати дитині, що така їжа лікує, допомагає почуватися добре.
Виховання правильної харчової поведінки
Із появою дитини у матері з'являється рефлекс її нагодувати, що продовжує «працювати» все життя, незалежно від того, скільки дитині років: три чи сорок три. Це складний механізм, яким мати практично не може керувати, навіть після того, як у ньому зникає необхідність. Аби щирі прагнення батьків мали найліпший результат, важливо якомога раніше починати виховання у дітей правильної харчової поведінки.
Коли в організмі бракує рідини, кров стає густою, а токсичні речовини не можуть вільно виводитися з організму. Тож важливо не обмежувати дітей у кількості спожитої якісної питної води. Також необхідно стежити, аби в раціоні було багато натуральних продуктів, що містять воду (овочі, фрукти) - така вода є повноцінною та очисною для організму, оскільки позбавлена хлору, домішок металу та інших токсичних речовин, що в певній кількості потрапляють в організм із питною водою в містах.
Часто батьки зіштовхуються з небажанням дитини їсти овочі. У такому разі насамперед потрібно зрозуміти, у чому причини відмови. Можливо, споживати овочі дитину змушують у дошкільному закладі; або трапився інцидент, після якого в неї закріпилася неприємна асоціація із продуктом; або наявна алергія, і дитячий організм просто захищає себе. У будь-якому випадку слід попросити дитину пояснити цю вибірковість, а за потреби - відвідати психолога та/або алерголога, зробити аналізи на алергію тощо. Іноді діти не їдять той чи той продукт тому, що друг із дитячого садка цього не робить. У таких випадках батькам допоможе дар переконання, знання власної дитини, фантазія та здатність до «маніпулювання» мисленням дитини на користь прийняття дитиною рішень, які будуть для неї об'єктивно ліпшими.
Відтак необхідно знайти способи розв'язання проблеми. Одним із варіантів є сервірування страв. Для дітей молодшого віку захопливою грою, яка усуне небажання вживати овочі, може стати оформлення на тарілці салату у вигляді звірят (щічки з помідорів, вуха з огірка тощо). Цей підхід розвиває і творчі здібності батьків! Якщо ж бажання чи часу на такий креатив немає - можна знайти безліч ідей в інтернеті й використовувати їх під час прийому їжі вдома.
Також дітям можна ставити за взірець персонажів казок, коміксів чи мультфільмів, як-от «Моряк Палай», головний герой якого ставав сильнішим, з'ївши банку шпинату. Для доросліших дітей прикладом може стати член родини, який є для них авторитетом.
У дитячому харчуванні слід чергувати різні каші так, аби гречану, перлову та вівсяну включати в раціон частіше за інші. Каші, а також супи дошкільникам цікавіше їсти з тарілок, на дні яких є певне сюжетне зображення - тоді з'являється своєрідний стимул дістатися дна, тобто доїсти. Батькам бажано мати кілька тарілок із різними сюжетами, зображеними на дні, аби заохотити дитину до їжі.
Одним із обов'язкових родинних правил здорового харчування має бути вранішній прийом їжі. Адже сніданок активізує організм, задає темп і настрій новому дню. Що довше дітей не привчати до сніданку, то складніше потім буде усталити таку звичку. Якщо діти не снідають після пробудження протягом двох-трьох годин - це неправильно, особливо якщо на них чекають заняття чи тривалі прогулянки.
Якщо діти з певних причин перебувають удома до опівдня чи пізніше - основним за поживністю можна зробити другий сніданок, а після пробудження запропонувати чисту воду, чай чи какао з яким-небудь смаколиком. Головне, щоб діти обирали з-поміж, наприклад, печива з висівками та чогось кисломолочного або фруктового, а не із сосисок та здобного печива. Завданням родини є - змалку формувати вибір дітей із ретельно дібраних корисних продуктів.
Прийом важкої та калорійної їжі на ніч призводить до того, що травна та нервова системи дитячого організму не можуть як слід відпочивати, адже мозок має постійно надсилати шлунку та кишківнику сигнали для вироблення необхідних ензимів та соків. Наслідком є відчуття виснаження і втоми, а також складне ранкове пробудження. Тож батьки мають подбати, аби в холодильнику завжди було щось для легкого перекусу на ніч: дитяче фруктове пюре, домашній сир, йогурт, кисіль зі свіжих або морожених ягід тощо.
Аби забезпечити збалансоване харчування, у дитячий раціон бажано включити всі види продуктів - м'ясні, рибні, кисломолочні, а також фрукти та овочі.
Для дітей часто має значення розмір шматків, поєднання продуктів або певні особливості страви. Тож за відмови дітей їсти ту чи ту страву батьки завжди мають цікавитися, що саме їх не влаштовує. Адже іноді зарадити ситуації простіше, ніж здається спочатку.
Також батькам необхідно:
- максимально замінити звичні солодощі (цукерки, пакетовані соки, солодкі газовані води тощо) на фруктові пюре, ягідні та фруктово-ягідні компоти без цукру, киселі, натуральні соки та сухофрукти;
- забезпечити дітям щоденне вживання теплих супів (овочевих, рибно- чи м'ясоовочевих). Овочі до супу можна нарізати у вигляді сердечок, сонечок тощо - це стимулюватиме дітей з'їдати якщо не всю порцію, то більшу частину;
- запобігати переїданню (завжди ліпше з'їсти менше, ніж більше: цей принцип працює з наймолодшого віку, а для запобігання порушень обміну речовин у дорослому віці є визначальним; як не дивно, але організм завжди «знає», скільки та якої їжі йому достатньо для правильного функціонування).
Батькам слід подбати про оптимальне харчування своєї дитини також і поза межами дому: попереджати вихователів дошкільного закладу про наявні алергійні реакції та щоб не примушували дитину доїдати; стежити, аби в дитини завжди була із собою питна вода, тощо.
Головне ж у вихованні здорового способу харчування - бути взірцем для дітей, дотримуватися спільної родинної стратегії, аби діти повсякчас перебували в атмосфері активного, здорового, раціонального способу життя, де члени родини вербально та дієво не суперечать одне одному в питаннях, пов'язаних із харчуванням.
Підготувала медична сестра з дієтичного харчування Мацура Г.Ю.
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів