Методи виведення радіонуклідів з продуктів харчування

 

1.    Для виведення радіоактивних ізотопів із м'яса домашніх тварин, птиці потрібні соляні розчини, але вони повинні бути не пересолені.

Найбільшому радіоактивному зараженню піддаються кості, кістковий мозок, шкіра, серце, печінка, нирки, легені.

В свинині радіоактивності менше, чим в гов'ядині, і біля половини її переходить при варці м'яса в бульйон.

2.     Самими радіоактивними частинами у риби є плавники, шкіра, голова, хвіст. Тому з голови і плавників риб ніколи не потрібно готувати в їжу. Також не рекомендується готувати юшку з риби і давати її дітям. Можна вживати м'ясо риби, також засолювати рибу без голови, плавників, краще філе.

3.     При приготуванні перших страв перший відвар після 3-5 хвилин кип'ятіння потрібно злити.

4.     Найбільш загрязнені радіацією є шкарлупи яєць. Хто хоче зварити яйця, потрібно їх витримати в сольовому розчині, ще й туди добавити лимонної кислоти.

5.     Всі гриби вбирають і накоплюють в собі різні речовини, тяжкі метали, тому їх в місцях, де є радіоактивне забруднення, збирати не рекомендується.

6.     Зелень, петрушку, укроп потрібно довго промивати під проточною водою.

7.     Перед вживанням в їжу плодів, ягід, їх потрібно промити в проточній воді.

8.     Картоплю, огірок, капусту, помідори, буряк, редьку в дрібно нарізаному вигляді перед приготуванням їжі і вживанням витримати 2-3 години в підсоленій воді. Після варки воду злити.

9.     Кабачки, огірки очищати від шкірки.

10.Квашені  і солені овочі і фрукти на 70% очищаються від нітратів, якщо їх витримати в розчині повареної солі.

11.Для  вимивання нітратів очищену картоплю, буряк, моркву, капусту потрібно потримати під проточною водою.

12.У   вареній картоплі неочищеній, в буряці, в моркві кількість нітратів зменшується на половину.

13.Самим   чистим є масло вершкове, потім - тверді сири і творог, найбільш радіоактивним є молоко. Козине молоко чистіше, ніж коров'яче. Бринза теж менше загрязнена, бо вона солона.

14.Для  виділення радіонуклідів з води, її потрібно 5-10хв. прокип'ятити, потім потрібно, щоб охолола і відстоялась. Дуже добре очищає воду від радіонуклідів фільтр «Джерел» в якому є сорбенти.

15.Найкращі   чаї - це індійський і китайський. При заварці чаю в чайнику, радіонукліди залишаються в гущі.

16.Дуже  добре вживати пшеничні висівки і вівсяні пластівці, які в собі містять антиоксиданти, багаті клітковиною і утворюють здорову мікрофлору кишечника.

17.Виводяться   з організму радіонукліди і інші токсичні речовини: аґрусом, яблуками, редькою, які багаті пектинами, а також продуктами бджільництва.

Консультацію підготувала ст. медсестра Ковтун Л.М.