Вас вітає Квасилівський ЗДО
(ясла-садок)

Які молочні продукти краще включати у раціон дієтичного харчування ?

 

Які молочні продукти краще включати у раціон дієтичного харчування ?

 

Як відомо, шо молочні продукти містять білки, жири, вуглеводи, воду, мінеральні речовини вітаміни, ферменти й інші речовини, необхідні для забезпечення нормального обміну речовин.

У молоці виявлено 160 поживних речовин, що буже легко засвоюються. Молоко та молочні продукти є основним джерелом кальцію у харчуванні людини, забезпечуючи близько 80% добової потреби в ньому ці продукти різні за хімічним складом, калорійністю і мають відповідні показання до включення у дієтичне харчування.

      Незбиране свіже молоко використовують у лікувальному харчуванні при гастритах і виразковій хворобі шлунка, серцево судинних, особливо при недостатносі кровообігу, запальних процесах різної етіології. Ососбливе значення мають молочні продукти при лікуванні хвороб печінки, нирок, легенів, ш лунково-кишкового тракту й інші.Молочні продукти розділяють на дві групи : продукти з незбираного молока та продукти глибокої переробки. Продукти першої групи - питне молоко та кисломолочна продукція; Продукти другої групи - масло, тверді сири, молочні консерви тощо.

        Дітям ослабленим після хвороби, а також при порушенні травлення, корисно давати  кисломолочні продукти. У 87% дітей дошкільного віку виявлено дисбактеріози, які характеризуються зниженням кількості біфідобактерій і         лактобацил та підвищенням кількості стафілококів, ентеробактерій, які відносяться до умовно патогенної мікрофлори і здатні при певних умовах  

( переохолодження, стресові ситуації, втома ) знижувати резистентність дитячого організму і спричиняти розвиток ендогенної інфекції.

           Це свідчить про неохідність обов'язкового включення у раціон харчування дітей кисломолочних продуктів, які сприяють оздоровленнію кишкової мікрофлори і ліквідації дисбактеріозів.

            Великого значення набуває використання у дієхарчуванні кисломолочних напоїв, які отримують з молока в результаті молочно-кислого, а іноді спиртового шумування після внесення спеціальних мікробних заквасок ( кефір, ряжанка, йогурт, ацидофільні продукти ). Ці продукти мають антибіотичні властивості, збільшують кислотність, підвищують вміст вітамінів групи В. Особливо корисно їх вживати хворим на гастрити, коліти, дизентерію, фурункульоз, туберкульоз.

          У дієтичному та дитячому харчуванні широко використовується твердий сир. Це обумовлено високим вмістом у ньому білка та легким засвоєнням цього продукту. Твердий сир є найбільш повноцінним харчовим продуктом, що містить велику кількість найважливіших харчових речовин. Його використовують у профілактиці атеросклерозу, при лікуванні хвороб печінки.

        Можна використовувати й плавлений сир ( вищого ), що виготовляється з сиру твердого, сиру кисломолочного, молока та інших продуктів. У плавленому сирі набагато менше білків, жирів, калльцію, але більше фосфору.

              При захворюваннях порожнини рота, стравоходу, шлунку з підвищеною секрецією то ще у раціон харчування включаються вершки ( 10. 20. 35% жирності).

               Улітній період неварто забувати про морозиво - поживний добре засвоюваний продукт, в якому харчові речовини молока й вершків доповнені яйцями та цукром. Морозиво вживають спеціально у дієтичному харчуванні при внутрішніх кловотечах.

          У дієтичне харчування варто вводити й нові молочні продукти. Наприклад, при атеро склерозі, хворобах печінки вживають дієтичні молочні продукти, прихотовлені зі знежиреного молока з додаванням кукурудзяної олії. Встановлено сприятливу дію кефіру, збагачено рослинними оліями як джерелами незамінних жирних кислот, при виразковій хворобі, ожирінні, ішемічній хворобі серця.

 

Версія для друку

Інформація про використання публічних коштів

Корисне