Які молочні продукти краще включати у раціон дієтичного харчування ?

Як відомо, шо молочні продукти містять білки, жири, вуглеводи, воду, мінеральні речовини вітаміни, ферменти й інші речовини, необхідні для забезпечення нормального обміну речовин. У молоці виявлено 160 поживних речовин, що буже легко засвоюються. Молоко та молочні продукти є основним джерелом кальцію у харчуванні людини, забезпечуючи близько 80% добової потреби в ньому ці продукти різні за хімічним складом, калорійністю і мають відповідні показання до включення у дієтичне харчування.

Незбиране свіже молоко використовують у лікувальному харчуванні при гастритах і виразковій хворобі шлунка, серцево судинних, особливо при недостатносі кровообігу, запальних процесах різної етіології. Ососбливе значення мають молочні продукти при лікуванні хвороб печінки, нирок, легенів, ш лунково-кишкового тракту й інші.Молочні продукти розділяють на дві групи : продукти з незбираного молока та продукти глибокої переробки. Продукти першої групи - питне молоко та кисломолочна продукція; Продукти другої групи - масло, тверді сири, молочні консерви тощо.

Дітям ослабленим після хвороби, а також при порушенні травлення, корисно давати  кисломолочні продукти. У 87% дітей дошкільного віку виявлено дисбактеріози, які характеризуються зниженням кількості біфідобактерій і лактобацил та підвищенням кількості стафілококів, ентеробактерій, які відносяться до умовно патогенної мікрофлори і здатні при певних умовах (переохолодження, стресові ситуації, втома ) знижувати резистентність дитячого організму і спричиняти розвиток ендогенної інфекції. Це свідчить про неохідність обов'язкового включення у раціон харчування дітей кисломолочних продуктів, які сприяють оздоровленнію кишкової мікрофлори і ліквідації дисбактеріозів.

Великого значення набуває використання у дієхарчуванні кисломолочних напоїв, які отримують з молока в результаті молочно-кислого, а іноді спиртового шумування після внесення спеціальних мікробних заквасок ( кефір, ряжанка, йогурт, ацидофільні продукти ). Ці продукти мають антибіотичні властивості, збільшують кислотність, підвищують вміст вітамінів групи В. Особливо корисно їх вживати хворим на гастрити, коліти, дизентерію, фурункульоз, туберкульоз.

У дієтичному та дитячому харчуванні широко використовується твердий сир. Це обумовлено високим вмістом у ньому білка та легким засвоєнням цього продукту. Твердий сир є найбільш повноцінним харчовим продуктом, що містить велику кількість найважливіших харчових речовин. Його використовують у профілактиці атеросклерозу, при лікуванні хвороб печінки. Можна використовувати й плавлений сир (вищого), що виготовляється з сиру твердого, сиру кисломолочного, молока та інших продуктів. У плавленому сирі набагато менше білків, жирів, калльцію, але більше фосфору.

При захворюваннях порожнини рота, стравоходу, шлунку з підвищеною секрецією то ще у раціон харчування включаються вершки ( 10. 20. 35% жирності).

Улітній період неварто забувати про морозиво - поживний добре засвоюваний продукт, в якому харчові речовини молока й вершків доповнені яйцями та цукром. Морозиво вживають спеціально у дієтичному харчуванні при внутрішніх кловотечах

У дієтичне харчування варто вводити й нові молочні продукти. Наприклад, при атеро склерозі, хворобах печінки вживають дієтичні молочні продукти, прихотовлені зі знежиреного молока з додаванням кукурудзяної олії. Встановлено сприятливу дію кефіру, збагачено рослинними оліями як джерелами незамінних жирних кислот, при виразковій хворобі, ожирінні, ішемічній хворобі серця.