Харчування дітей раннього віку

Шановні батьки! Якщо в 2024 році Ваша дитина згідно черги поступає  в Квасилівський ЗДО, просимо вже готувати дитину до цієї радісної події.

Хочу звернути Вашу увагу на організацію харчування дітей від 1 до 3-х років вдома, тим  самим підготувати дітей до режиму харчування в яслах-садку.

Перші 3 роки життя - це швидкі темпи росту і розвитку, тому дитина цього віку найбільше потребує збалансованого споживання харчових речовин. Недостатнє або неякісне харчування в перші роки життя сповільнює психомоторний і розумовий розвиток, призводить до поведінкових розладів, дефіциту соціальних навичок, розладів уваги та інше. Проте незрілість травної та імунної системи дитини раннього віку обмежує раціон продуктів.

Кількість прийомів їжі - не менше п'яти разів на день; три основні прийоми - сніданок, обід, вечеря та два додаткові - полуденок і підвечірок. Страви мають бути кашкоподібної консистенції у вигляді тюфтельок, парових котлет, а фрукти і овочі мають дрібно нарізатися.

Повноцінне меню дитини 1-3 років має включати такі продукти:

-            м'ясо, риба, яйця;

-            молоко та молочні продукти (сир, йогурт, кефір);

-            овочі та фрукти;

-            продукти із зернових культур (крупи);

-            жири.

Страви з м'яса, риби, яєць слід давати в першій половині дня на обід, тому що вони потребують більшого напруження травної системи. Із м'яса ліпше використовувати нежирну яловичину, телятину, курку.

Потрібно також обирати не жирні сорти риби (тріска, минтай, хек). У харчуванні дітей молоко та молочні продукти належать до продуктів щоденного споживання. Вони є джерелом не лише білків та жиру, а й основним постачальником кальцію, необхідного для формування кісткової тканини, а також вітамінів В, А. Молочні продукти - рекомендуємо вживати 2 рази на день - зранку і увечері. Обов'язково включати в раціон - кисломолочні продукти.

Овочі і фрукти також потрібно щоденно включати до раціону і давати їх у вигляді салатів. До гарніру з картоплі чи крупи можна додати нарізний свіжий огірок, помідор, дрібношинковану капусту. Під час сніданку та вечері корисно давати будь які свіжі овочі і терту моркву, заправлену олією, капусту з яблуками. Дуже корисні вінегрети з варених овочів. З овочів використовуйте картоплю, ріпу, буряк, кабачки, гарбуз. Не забувайте за кріп, петрушку, щавель, зелену цибулю, часник.

Із фруктів дітям корисні: яблука, груші, сливи, абрикоси, персики, смородина, чорниця, брусниця, журавлина. Вводити в раціон дітям незнайомі фрукти, ягоди, овочі треба поступово, однак, якщо в дитини є алергія - з раціону їх потрібно виключати.

Крупи, хліб і хлібобулочні вироби входять до щоденного раціону. У віці 1,5 роки найбільше важливі з круп - це вівсяна і гречана. Можна давати ячну, перлову, пшеничну. У 3-х річному віці корисні і необхідні такі крупи, як: рис, гречана, вівсяна. Готувати каші потрібно з додаванням овочів та фруктів. Дуже корисна каша вівсяна з яблуком, родзинками, бананом, а рисова - з гарбузом  або морквою.

Дітям від 1 до 3-х років дають страви з додаванням вершкового масла і рослинної олії. Рослинна олія багата на вітамін Е і поліненасичені жирні кислоти, а вершкове масло багате на вітамін А. Вершкове масло слід використовувати в натуральному вигляді у бутербродах і готових овочевих пюре, а рослинну олію варто додавати для заправки салатів.

Солодощі треба давати в обмеженій кількості.  Добова кількість соку  не має перевищувати 120 мл. Але сік має бути натуральним без підсолоджувачів.

Час прийому їжі мають визначати батьки, а не діти. Не варто давати їсти дитині між основними прийомами їжі. В цей час варто заохочувати дитину пити звичайну воду, добова норма  якої становить 1 - 1,3л.

Щоб поліпшити апетит дитини, потрібно достатньо часу гуляти з нею на свіжому повітрі, а це становить 2-3 години перед обідом, заохочуючи рухову активність, та 1-2 години у другу половину дня.

Нехай ваші діти ростуть здоровими!

Рекомендації  підготувала сестра медична  старша Юлія РЕШЕТНІК