Профілактика харчових отруєнь у дітей

Порадник для батьків 

Шановні батьки! Літо цього року дуже жарке. Продукти харчування швидко псуються через високу температуру повітря або недотримання правил їх збереження чи елементарних норм гігієни (миття рук перед прийомом їжі, миття свіжих овочів та фруктів  тощо).

Пропонуємо скористатися нашими порадами:

  • Перевіряйте, чи ціла упаковка, коли купуєте молочні та молочнокислі продукти.
  • Не вживайте консервовані продукти, коли банка здута, адже це очевидні ознаки псування.
  • Звертайте увагу на термін придатності продукту до споживання. Обирайте лише найсвіжіші продукти.
  • Якомога швидше кладіть у холодильник продукти, що швидко псуються.
  • По можливості не зберігайте довго, навіть у холодильнику, готові страви та про­дукти, що швидко псуються.
  • Не давайте вживати дитині продукт, який забули покласти в холодильник вчасно.
  • Пам'ятайте, деякі хвороботворні мікроби, навіть якщо вони розмножилися у про­дукті, не впливають на його смак та вигляд, а тому продукт видається свіжим.
  • Давайте дітям пити кип'ячену або бутильовану воду. Не можна давати пити воду з джерел невідомого походження.
  • Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень, особливо ті, що могли контактува­ти із землею. Салати заправляйте лише перед подачею на стіл.
  • Готуйте для дитини страви не більше, ніж на день. М'ясні, рибні, молочні страви, бульйони, особливо приготовані для дієтичного харчування, - ідеальне середови­ще для розмноження хвороботворних мікробів.
  • Не купляйте продукти для дитини в місцях несанкціонованої торгівлі або у при­ватних осіб. Адже там можна придбати продукти з терміном придатності, що ми­нув, або виготовлені з порушенням санітарних норм.
  • Не давайте дитині кавун або диню, які купили вже розрізаними. Хвороботворні мікроби з поверхні легко переносяться та розмножуються в соковитій м'якоті.
  • Знешкоджуйте мух, адже вони - механічні переносники збудників гострих кишкових інфекцій.
  • Привчайте дитину дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема, навчіть мити руки пе­ред прийманням їжі або використовувати одноразові вологі серветки.
  • Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, якщо на кишкову інфекцію хворіє хтось із членів родини. Виділіть для хворого окремий посуд, білизну. Після вико­ристання кип'ятіть їх протягом 15 хв. Для прибирання туалетів використовуйте дезінфекційні засоби.

 Підготувала сестра медична старша Юлія РЕШЕТНІК