Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, Морква, цибуля ріпчаста, буряк червоний, капуста білокачанна, часник, гарбуз, каб

 

Квасилівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок)

Рівненської міської ради

 

ДК 021:2015: 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи

 

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі,

розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

16.05.2023 р.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 710 “Про ефективне використання коштів” (у редакції постанови  Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1266) надається обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості

Ідентифікатор закупівлі: UA-2023-05-16-009793-a

Процедура закупівлі: Відкриті торги з особливостями

Назва закупівлі: Морква, цибуля ріпчаста, буряк червоний, капуста білокачанна, часник, гарбуз, кабачки, помідори, огірки, капуста цвітна, сливи, апельсини, банани, лимони, яблука (ДК 021:2015: 03220000-9 - Овочі, фрукти та горіхи)

 

Очікувана вартість предмета закупівлі: 269430,00грн

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі:

Морква: Коренеплоди за кольором червоно-оранжеві, очищені від землі, не зів’ялі, не тріснуті, без пошкоджень, не уражені хворобами, без надмірної зовнішньої вологи, типові для відповідного ботанічного сорту, з довжиною залишених черешків не більше ніж 2,0 см або обрізаних врівень з плечиками коренеплода. Має бути свіжою, столовою, вирощеною в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, свіжа, чиста, здорова, плотність достатньої зрілості, типова для ботанічного сорту формою і кольором, без ознак гнилі, без сторонніх запахів, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Не допускаються коренеплоди, що підморожені, із гниллю та сторонніми запахами. За класами якості – перший клас, очищена від землі сухим способом. Пакування –  сітка полімерна 20-30 кг.  Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Виробник – українського походження, вітчизняного виробника; Країна походження – Україна.

Цибуля ріпчаста: Товарний сорт – вищий або перший; Зовнішній вигляд – відібрані цибулини, визрілі, цілі, свіжі, сухі, за формою і забарвленням властиві ботанічному сорту, з добре висушеними верхніми лусочками і щийкою, не пошкоджені сільськогосподарськими шкідниками і хворобами, без механічних пошкоджень, без ознак загнивання. Без ГМО;

Пакування –  сітка полімерна 20-30 кг;Смак і запах – властиві даному ботанічному сорту, без стороннього запаху і присмаку; Розмір цибулини за найбільшим поперечним діаметром – від 4 до 6 см;Внутрішня будова – м’якуш соковитий, колір білий або в залежності від особливостей ботанічного сорту. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Виробник – українського походження, вітчизняного виробника;Країна походження – Україна.

 

Буряк червоний: Товарний сорт – перший; Зовнішній вигляд – коренеплоди свіжі, цілі, чисті, не в’ялі, не тріснуті, без пошкоджень, не уражені хворобами, без зайвої зовнішньої вологи, типові для ботанічного сорту за формою і  кольором, з довжиною залишених черешків не більше ніж 2 см або обрізані врівень; Стиглість – пізня; Не допускаються коренеплоди що підморожені, із гниллю та сторонніми запахами. Без ГМО. Пакування –  сітка полімерна 20-30 кг; Смак і запах – властиві даному ботанічному сорту, без стороннього запаху і присмаку; Розмір коренеплоду за найбільшим поперечним діаметром – від 5 до 10 см; для видовжених форм 10-12 см Внутрішня будова – м’якуш соковитий, чемно-червоний різних відтінків  залежно від особливостей ботанічного сорту. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Виробник – українського походження, вітчизняного виробника;  Країна походження – Україна.       

Капуста білокачанна: Щільність голівки – щільні (середньо- та пізньостигла першого товарного сорту); зовнішній вигляд – головки свіжі, цілі, здорові, чисті, щільні, без механічних пошкоджень, та тріщин. Цілком сформовані, непророслі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, без пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками; Пакування – Мішок сітчатий 20-30 кг; Зачистка головки – головки повинні бути зачищені до щільно прилеглих зелених або білих листків; Не допускається наявність гнилої, пошкодженої шкідниками, ураженої хворобами, в’ялої, підмороженої капусти. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України.

Виробник – українського походження, вітчизняного виробника;  Країна походження – Україна

Часник: Часник вирощений в природних умовах без перевищеного вмісту хімічних речовин. Головки свіжі, зрілі, здорові, чисті, сухі, не пророслі, з сухим зовнішнім лушпинням, цілі з підсушеними шийками. Не ушкоджені сільськогосподарськими шкідниками, без механічних пошкоджень, уражених хворобами, без зайвої вологості, без загнивання.  Середнього або великого розміру, відповідно до діючих стандартів, властиві даному ботанічному сорту, без стороннього запаху і смаку. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України.

Гарбуз: Товар має бути свіжим, вирощеним в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, чистим, здоровим, достатньої зрілості, з типовою для ботанічного сорту формою і кольором, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Не допускаються товари, що підморожені, із гниллю та сторонніми запахами. Без ГМО. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України.

Кабачки: Якість повинна відповідати відповідним вимогам стандартів. Плоди в технічній ступені зрілості, свіжі, цілі, чисті, здорові, не зів'ялі, з не огрубілою шкіркою, з плодоніжкою, без зайвої зовнішньої вологості, механічних пошкоджень, пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками і хворобами, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення. Запах і смак властиві даному ботанічному сорту без стороннього запаху і присмаку. Внутрішня будова: м'якоть соковита, щільна, без пустот і тріщин, насіннєве гніздо з недорозвиненим білим насінням. Без ГМО. Не допускається наявність плодів зів'ялих (зморщених), запліснявілих, загнилих, запарених, з грубою пожовклою шкіркою, з пошкодженням м'якоті. Наявність плодів перезрілих, з пустотами і тріщинами.

Помідори: Томати мають бути свіжими, вирощеними в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, чистими без плям, здорові, достатньої зрілості, без механічного пошкодження і сонячних опіків, без пошкодження шкідниками. Не допускаються плоди із гниллю та сторонніми запахами. Тара для упаковки – ящики картонні/дерев'яні без сторонніх запахів, чисті та сухі. Томати повинні бути упаковані таким чином, щоб забезпечувалось їх належне збереження та безпека. Без ГМО. Товар повинен відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до його якості.

Огірки: Огірки мають бути свіжими, вирощеними в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, чистими без плям, здорові, достатньої зрілості, без ознак гнилі, без сторонніх запахів, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Не допускаються плоди із гниллю та сторонніми запахами. Товар повинен бути упакований у ящики. Без ГМО. Товар повинен відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до його якості.                                                                                                                                     Тара для упаковки – ящики картонні/дерев'яні без сторонніх запахів, чисті та сухі. Тара повинна відповідати характеру товару і захищати його від пошкоджень під час доставки та відвантаження.

Капуста цвітна: Головки свіжі, без листя або подразнень, цілі, здорові, типової для ботанічного сорту форми, з ніжкою не більше 2 см нижче останнього покриву листа. Головка капусти складається з укорочених та потовщених суцвіть(бутонів), що щільно прилягають один до одного. Свіжі, цілі, здорові, чисті, цілком сформовані, непророслі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, без пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками. Не допускається наявність гнилого, пошкодженого шкідниками, ураженого хворобами, в’ялого, підмороженого плоду, зайвої зовнішньої вологості. Країна походження – Україна. Без ГМО. Якість відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України.

Сливи (сезонно): Сливи мають бути свіжі, без перевищеного вмісту хімічних речовин, достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічних пошкоджень та пошкоджень шкідниками. Смак і запах без сторонніх домішок. Якість повинна відповідати нормам ДСТУ

Апельсини: Цитрусові мають бути: свіжі, чисті, не в`ялі, достатньо зрілі, без ознак гнилі, без механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Вирощені в природніх умовах, без перевищення вмісту хімічних речовин. Запах та смак своєрідні свіжим апельсинам, без зайвого запаху та присмаку. Колір від світло-помаранчевого до помаранчевого. Не допускаються плоди зелені, підморожені та з ознаками захворювань: цвілі, гнилі. Продукція має відповідати вимогам та нормам стандартів, або іншим затвердженим технічним умовам, розробленим відповідно до чинного законодавства, що діють на території України. Пакування – картонна коробка до 15 кг. Додаткові вимоги - товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", вказаному ДСТУ4427-82.

Банани: Банани мають бути свіжими, без гнилі, без надривів шкіри, глибоких порізів, тріщин, що зачіпляють м`якоть. Вирощені в природніх умовах, без перевищення вмісту хімічних речовин. з жовтим забарвленням шкірки, з незначними залишками зелені на кінцях. М'якоть щільна, шкірка легко від неї відділяється. Довжина середня. Банани, що ввозяться на територію України з урахуванням терміну придатності продукції до споживання та умов зберігання. Пакування – картонна коробка до 20 кг. Додаткові вимоги - товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", вказаному ДСТУ 4033:2001.

 

Лимони: Цитрусові мають бути: свіжі, чисті, не в`ялі, достатньо зрілі, без ознак гнилі, без механічного пошкодження та пошкодження шкідниками. Вирощені в природніх умовах, без перевищення вмісту хімічних речовин. Смак і запах властиві лимону, без сторонніх запахів та присмаків. Колір від світло – зеленого до жовтого.  Пакування – картонна коробка до 15 кг. Додаткові вимоги - товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", вказаному ДСТУ4427-82.

 

Яблука: Яблука свіжі вітчизняного виробника, не в’ялі, достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками, без пошкодження шкірки плоду. Колір відповідно до сорту, без плям. Відбірні плоди, типові по формі і кольору для даного помологічного сорту. Розмір по найбільшому поперечному діаметрі в межах 60-65 мм. При поставці однієї партії яблука повинні бути одного помологічного сорту. Вирощені в природніх умовах, без перевищення вмісту хімічних речовин. Пакування – картонна коробка до 20 кг. Додаткові вимоги - товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", вказаному ДСТУ 8133:2015

 

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі

Загальна кількість необхідного до закупівлі обсягу: Морква, цибуля ріпчаста, буряк червоний, капуста білокачанна, часник, гарбуз, кабачки свіжі, помідори, огірки, капуста цвітна, сливи , апельсини, банани, лимони, яблука сформована виходячи із його обсяу, спожитого Квасилівським закладом дошкільної освіти (ясла-садок) Рівненської міської ради) за 2022 рік та відвідування дітьми в розрахунку на 2023 рік. Очікувана вартість предмета закупівлі передбачена кошторисом та річним планом закупівель на 2023 рік, ґрунтується на всіх фактичних складових ціни та включає в себе вартість ціни на товар, податки і збори, що сплачуються або мають бути сплачені, усіх інших витрат та згідно з вимогами чинного законодавства щодо формування ціни на відповідний товар. Відповідно до розрахунків вартості: Морква-1200кг; цибуля ріпчаста-1200кг; буряк червоний-800кг; капуста білокачанна-900кг; часник-10кг; гарбуз-100кг; кабачки-50кг; помідори-150кг; огірки-70кг; капуста цвітна-120кг; сливи-100кг; апельсини-100кг; банани-95кг; лимони-20кг; яблука-1400кг проведених у відповідності до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» шляхом ринкових консультацій з метою аналізу ринкової ціни на товар, з урахуванням видатків замовника, очікувана вартість процедури закупівлі складатиме 269430,00 грн. з ПДВ. Ціна за одиницю товару перебуває в межах діапазону показників, актуальних на момент оприлюднення закупівлі, ринкових цін на відповідний вид овочів та фруктів на території України. Замовником здійснювався пошук, збір та аналіз загальнодоступної цінової інформації, до якої відноситься інформація про ціни товарів, що міститься в мережі Інтернет у відкритому доступі на сайтах постачальників, в електронному каталозі Прозоро маркет.