ВЕСНЯНИЙ РАЦІОН ДЛЯ ДИТИНИ

 

У весняний період скорочується асортимент овочів і фруктів, під час їх зберігання значно зменшується кількість вітамінів. Наприклад, такий повсякденний продукт харчування, як картопля, містить дуже мало вітаміну С. У весняний період для організму дитини дуже важливо отримувати всі необхідні речовини. Тому намагайтеся забезпечити дитині не лише регулярність харчування, а й різноманітність. Навесні, коли організм ослаблений, надзвичайно важливо правильно підібрати раціон для дитини.

     Включайте в раціон дитини свіжу грунтову зелень. Ліпше вживати невеликі молоді пагони — у них найбільша кількість вітаміну С і вітамінів групи В.

У Купуйте грунтову зелень, вирощену природним шляхом. Зелень, вирощена на спе­ціальному грунті або методом гідропоніки, менш корисна і навіть може викликати алергічну реакцію.

У Зведіть до мінімуму вживання дитиною овочів врожаю минулого року, адже за тривалого зберігання в їх хімічному складі відбуваються негативні зміни.

     Регулярно давайте дитині білокачанну капусту, і не тільки свіжу, а й квашену. Вона дуже багата на вітамін С. До того ж у квашеній капусті є не лише вітаміни, а й багато різних мікроелементів, які корисні для ПІДВИЩЕННЯ імунітету. Гарної якості свіжа білокачанна капуста містить стільки ж вітамінів, скільки апельсини і лимони.

У Збагатіть раціон продуктами, що містять багато вітаміну С, зокрема цитрусовими. Вітамін С у них, як і в білокачанній капуст, добре зберігається до весни. Також у цитрусових є вітамін Р (рутин), що підвищує засвоюваність вітаміну С.

     Додайте до раціону дитини багату вітаміном б чорну смородину. Дві чайні ложки чорної смородини, перетертої з цукром забезпечать 80% денної потреби у вітаміні С дитини віком від трьох до шести років Ідеї кількості смородини вистачить для приготування смачного напою, який можна дати дитині в два прийоми до приймання їжі.

     Використовуйте в раціоні зелену цибулю із самої провесни, як тільки вона з’явиться. Корисно давати її дітям постійно в будь-який прийом їжі, також вона корисний компонент багатьох салатів. Зелену цибулю можна вирощувати на підвіконнях.

 Урізноманітнюйте меню дитини зеленими - здухами, гранатами, волоськими горіхами, а також багатими на залізо печінкою м’ясом, зеленню тощо. Однією з основних проблем навесні є зниження рівня гемоглобіну, через що діти стають сонними, млявими, швидко втомлюються.

 Давайте дитині пити трав’яні чаї з чайною ложкою меду, але якщо у дитини немає алергії на мед. Вони поповнять організм вітамінами і мікроелементами, а також сприятимуть швидкому засинанню дитини : повноцінному сну, що відновлює сили.

Включіть відвари із шипшини в раціон дитини у весняний період. Шипшина містить багато вітаміну Р, що в сполученні з вітаміном С є активним біологічним комплексом, і збагачує організм дитини залізом.

 Обирайте крупи з цілим зерном, а не подрібненим. Максимально чергуйте види круп у дитячому раціоні. Дитині бажано не вживати шліфований рис.

 Використовуйте в раціоні дитини більше рослинних жирів, білків.

Зробіть основним принципом харчування дитини різноманітність, причому не лише в овочах і  фруктах, а й у видах м’яса.

     Готуйте дитині страви з яловичини не надто часто, тому що через велику кількість тугоплавких жирів вона погано засвоюється організмом дитини.

     Чергуйте вживання яловичини з іншими видами м’яса, наприклад, з нежирною свининою.

 Введіть обов’язково в раціон дитини рибу і морепродукти, які багаті йодом, вони необхідні для зростаючого організму дитини.

Пам’ятайте, у весняний період для дитини дуже важливо дотримуватися розпорядку дня і якомога частіше перебувати на свіжому повітрі.