Про стан організації харчування дітей у 2022 році

Організація харчування в Квасилівському ЗДО

Згідно Постанови КМ № 305 та  Нових норм.

З метою створення безпечного освітнього  середовища постановою КМУ І МОЗ від 24.03.21 №305 затверджено нові норми та Порядок організації харчування у закладах  освіти.

Ці зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування з огляду принципу  здорового харчування, цінності  раціону та фізіологічних  потреб в основних  харчових  продуктах.

Відповідно  до вимог даної постанови фізіологічні потреби  дітей в основних продуктах при трьох разовому  харчуванні становлять:

1-4 роки-Б:Ж:В-53:44:194 (46:45:167-це попередні норми)  кількість калорій

від  1-4 років становить 1385 калорій, а попередньо-1267 калорій.

4 -6 (7 )років  -Б:Ж:В -58:56: 240  (68:71:239-це попередні норми),кількість калорій від 4 -6 (7) становить  1700 калорій, а  попередньо -1874 калорії.

Основними джерелами білку є м'ясо, риба, молоко та молочні  продукти, яйця, бобові, горіхи. Жири в дитячому  харчуванні повинні надходити у вигляді ненасичених, їх  споживання обов’язкове для функціонального стану  організму, зокрема головного  мозку, нервової  системи, серця, судин, ендокринної  системи, шкіри та волосся. Зменшення насичених  жирів тваринного  походження повязано із зменшенням  ризику  серцево-судинних  захворювань, тому доцільно  замінювати жирами рослинного  походження. Обовязково  діти повинні споживати продукти та страви з вмістом  вуглеводів.

З введенням нового чотирьох тижневого   сезонного  меню, яке  погоджується з Держпродспоживслужбою, в раціоні  дітей збільшиться   кількість різноманітних сезонних овочів та фруктів, свіжих, заморожених, сушених, а також  зелені відповідно  до  встановлених  норм. Частота їх включення на сніданок, обід і вечерю. Готові  страви будуть  містити обмежену  кількість солі, цукру та жиру. Картопля у вигляді окремої  страви буде пропонуватись не більще двох разів на  тиждень. Також  пропонуватимуся в харчуванні дітей каші та макаронні вироби у вигляді  самостійних  страв та гарнірів, перевага  надаватиметься кашам з великим вмістом  харчових  волокон(гречана каша).

Соки –фруктові, овочеві, ягідні без додавання цукру -2 рази на тиждень на сніданок або вечерю. Обовязково в харчуванні дітей пропонується включати  горіхи та насіння  у складі, готових  страв або порційно без цукру і солі.

Хліб  за вмістом солі повинен відповідати вимогам МОЗ щодо харчування  дітей в закладах  освіти, перевага буде надаватись цільнозерновим хлібо-булочним виробам з додаванням висівок та насіння . Норма  30гр- 2р на добу для всіх вікових груп.

Риба  пропонується дітям 2 рази на тиждень під час сніданку, вечері або обіду

Також збільшиться кількість  мясних  страв, м'ясо птиці, індички, телятина, нежирна  свинина. Птиця, очищена  від  шкірки пропонується 6 разів на тиждень підчас сніданку, обіду, вечері 45-60 грамів на порцію комбінуючись з овочевими  гарнірами або  салатами. Яловичина 2 рази на  тиждень під час  обіду.

Бобові  - зелений  горошок, квасоля, горох, сочевиця пропонуються  як гарніри та самостійні  страви. Яйця -2 рази на  тиждень під час сніданку або вечері -1  яйце. Молоко та молочні  продукти щодня  по одній порції під чаc сніданку або вечері. Це можуть  бути йогурт, кефір, сир кисломолочний, сметана, сир твердий. продукти повинні бути нежирними  -молоко  2.5%, сметана 15%.

Рослинні  жири – олія  соняшникова, кукурудзяна лянна, оливкова пропонується під час обіду ,вечері як заправка до салатів, а також є

пріоритетним вибором для приготування інших  страв.

Кількість  солі в стравах  обмежується, використовувати необхідно  лише йодовану  сіль. Вершкове масло у харчуванні  дітей повинно  становити 10%  від загальної калорійності. Цукор обмежується для приготування страв та напоїв дітям старшого  віку. До  трьохрічного  віку цукор  не  дозволяється. Вміст  цукрів природньо  міститься у молочному, овочах, ягодах.

Какао  пропонується 2 рази на тиждень без додавання цукру.

Питна вода повинна бути доступною  для  дітей під час вживання  їжі і в будь-який час ,як вдома так і в закладі. Добова потреба  води

1-4 роки  -1л.-1.3 л. 4 -6 років    1.2 -1.7л.

А тому, щоб  діти швидше  звикли до нового здорового  харчування радимо  дотримуватись цього  порядку  харчування і вдома, в сімї.

Окрім того за новим Порядком дієтичне харчування для дітей,які його  потребують буде здійснюватись за наявності  довідки  від сімейного  лікаря

У харчуванні  дітей у закладах освіти і вдома заборонено використовувати рибу річкову, продукти з вмістом  барвників, консервантів, підсоложувачів смаку, кавові напої, консерви рибні, мясні, крім пастеризованих соків, газовані напої, продукцію домашньго  виробництва. Також заборонено  виготовляти вироби у фритюрі, мясніі рибні салати, макарони по –флотськи, млинці з кисломолочним сиром або мясом, морси, паштети.

Замість примірного двотижневого меню буде чотиритижне-
ве. Воно міститиме набір страв і вихід/масу їх порцій для різних ві-
кових груп, а також
ураховуватиме дієтичні потреби дітей та се
зонність.

На основі примірного чотиритижневого сезонного меню, як
і раніше, складаємо меню-розклад і водночас ураховуємо
технологічну документацію на страви та вироби, тобто картки-роз-
клади страв.

Змінили й процедуру заміни страв та продуктів харчування
в меню-розкладі. Раніше, якщо були проблеми з постачанням або
якістю чи безпечністю певного продукту харчування, використову-
вали норми заміни продуктів за енергоцінністю. Тепер замінюва-
тимете страву чи продукт харчування в межах примірного чотири-
тижневого меню. Наприклад, меню четверга пропонуватимете дітям
у понеділок, відповідно меню понеділка — у четвер.

Ми звикли послуговуватися денною нормою того чи того про-
дукту харчування на одну дитину в грамах. Тепер усе інакше. Норми
розподілили за прийомами їжі — окремо для основних прийомів
і для другого сніданку й підвечірку. Тепер вони визначають:

    назву групи продуктів харчування;

    характеристику;

    частоту включення продукту харчування до складу снідан-
ку, обіду та вечері/другого сніданку та підвечірку;

    кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень;

    масу нетто порцій продуктів харчування для приготуван-
ня їжі або готового виробу/страви для відповідної вікової
групи.

На основі меню-розкладу ми продовжуємо вести журнал обліку
виконання норм харчування. Однак аналізуватимемо, чи дотримали-
ся норм, і за потреби корегуватимемо їх раз на чотири тижні, а не
що десять днів. Про результати аналізу щомісяця повідомлятимемо
директору дитячого садка.

харчування дітей з особливими дієтичними

У нових Нормах і Порядку чітко визначили особливості органі-
зації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема:

    із цукровим діабетом;

    харчовою алергією;

    целіакією;

    лактазною недостатністю;

    вродженими порушеннями метаболізму.

Харчування дитини з особливими дієтичними потребами орга-
нізовуватимо
за наявності медичної довідки від лікаря загальної практики — сімейного лікаря чи лікаря-педіатра.

 

Для організації харчування дітей із целіакією,
у Додатку 12 до Норм розробники визначили продукти харчування,
що
містять глютен:

               пшениця;

               жито;

               ячмінь;

          овес, контамінований глютеном;

               хліб, борошняні кулінарні вироби з пшениці або жита;

               макаронні вироби;

               м'ясо та риба в паніровці;

та напої на основі солоду ячменю, пшениці або жита.

Аби глютен не потрапив у готові страви та вироби, нагадайте ку-
харям, щоб дотримувалися вимог безпеки.

У Додатку 13 до Норм подали індекси алергенів або непе-
ремосимих речовин та їхні розшифровки. Так, до звичних нам
глютену, лактози й горіхів, додали, зокрема, селеру, кунжут, лю-
пин тощо.

Якщо готова страва містить алерген чи непереносиму речовину, обов'язково зазначатимемо відповідний індекс у дужках піс-
ля назви страви. Наприклад, сирники зі сметаною
(Л, МП). Тобто
страва містить лактозу й молочні продукти. Біля меню розміщуємо
розшифровку індексів харчових алергенів відповідно до норм
харчування.

Тепер ми маємо офіційну вказівку, скільки рідини повинні щодня
випивати діти різних вікових груп:

               від одного до чотирьох років — 1—1,3 л;

               від чотирьох до шести років — 1,2—1,7 л.

Щоб забезпечити добову потребу дітей у рідині, давайте пит-
ну воду
й безкалорійні напої. Не враховуються рідкі страв та напої
з калоріями — молочні напої, сік тощо.

Діти мають споживати чисту та безпечну воду, що відповідає ви-
могам, які встановлює МОЗ.

Фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастери-
зовані соки без цукру
та підсолоджувачів пропонуватимуться дітям
різних вікових груп двічі на тиждень під час сніданку або вечері:
 
від одного до чотирьох років — 120 мл;

  від чотирьох до шести (семи) років — 180 мл.

норми й порядок

Такі соки мають містити не більше ніж 0,2 г натрію або еквіва-
лентну кількість солі на 100 мл готового продукту.

то солі

 Вилучили з меню кондитерські вироби.

Коли готуватимемо страви, обмежуватимете кількість доданого
цукру й меду. Це не стосується вмісту природних цукрів у молочних
продуктах, фруктах, ягодах та овочах. Какао та чай також пропонуються дітям без цукру та інших підсолоджувачів.

Дітям до трьох років Норми забороняють вживати цукор. До
страв для дошкільників віком від чотирьох до шести (семи) років
пропонують додаватицукор в обємі:

              на сніданок і вечерю — по 7,5 г;

              обід — 10 г.

Порівняймо: попередні норми пропонували денну норму 35 г для дітей віком від одного до трьох років і 45 г для
дітей віком від трьох до шести (семи) років. Тепер денна нор-
ма — 25 г для дітей віком від трьох до шести (семи) років. Тобто
кількість цукру в раціоні зменшили щонайменше на 10 г щодня,
а то й удвічі.

Кількість солі в готових стравах теж обмежується і ви-
користовуємо
лише йодовану. Тижнева норма солі тепер —
15 порцій, маса нетто кожної для дітей різних вікових груп:

              від одного до чотирьох років — 0,7 г;

              від чотирьох до шести (семи) років — 1г.

Порівняймо: раніше діти віком від року до трьох вживали 2 г солі
щодня, а від трьох до шести (семи) років — 5 г залежно від
кількості прийомів їжі.

Вміст солі в Порядку розробники називають одним з основних
критеріїв, за якими відбирають продукти харчування і страви для
закладів освіти.

А ще в Нормах і Порядку збільшили в раціоні дітей кількість
фруктів та м'яса, а зменшили — хліба, визначили режим/кратність
харчування залежно від режиму роботи закладу освіти.

я в ЗДО.

Розкажіть батькам про нові Норми й Порядок організації хар-
чування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та від-
починку, затверджені постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 (далі —
Норми, Порядок). Зокрема про те, що з нового навчального року
відповідно до Норм  ми збільшили в раціоні дітей кількість фруктів,
м'яса, риби, а зменшили — хліба й картоплі. М'ясні страви якомога
частіше комбінуватимемо з овочевими гарнірами та салатами.
Рибу дітям пропонуватиметься двічі на тиждень по дві порції під час
сніданку, обіду або вечері.

Уточніть, що дітям віком до трьох років не даємо цукру,
а дітям інших вікових груп обмежуватимемо його кількість. А от ка-
као та чай готуватимемо усім дітям без цукру та інших підсолоджува-
чів. Відтак, щоб діти швидше звикли до норм, порадьте батькам до-
тримуватися їх і вдома.

Окрім того, поясніть, що за новим Порядком дієтичне харчу-
вання організовуватимемо за наявності медичної довідки від лікаря-
педіатра або лікаря загальної практики — сімейної медицини. Саме
вони визначають діагноз та особливі дієтичні потреби дитини, а не
батьки (п. 12 Норм та п. 10 Порядку). Трапляється, вони вимагають,
щоб директор вилучив з меню той чи інший продукт харчування, бо їм
здається, що в дитини алергія на лактозу або
глютен.

Зазначте, що в меню ми  вказуватимемо вміст у готових стравах алергенів або непереносимих речовин — відповідний індекс після назви. А щоб батьки могли його розшифрувати, внизу біля меню розміщуємо пам'ятку.

Умови для лікувального харчування створюватимете за зая-
вою батьків і наявністю медичної довідки. Наголосіть, що забезпе-
чення таким харчуванням здійснюється відповідно до законодав-
ства та не належить до обов'язків засновника, директора дитячого
садка.