Про стан організації харчування дітей у 2017 році
Про стан організації харчування дітей у 2017 році
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 року № 289/227, був проведений аналіз харчування дітей в закладі за 2017 рік.
Результати вивчення свідчать, що організація харчування дітей у ДНЗ здійснюється відповідно до норм, затверджених Постановою КМ України від 22.11.2005 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах».
Плату за харчування дітей у дошкільному навчальному закладі для батьків або осіб, які їх замінюють було встановлено в розмірі до 60 відсотків від вартості харчування на один день (за кожне відвідування): для дітей віком до 3-х років - 20 грн 3 роки і старше -24 грн в 2017 році.
Безкоштовним харчуванням за рахунок бюджетних коштів на кінець року забезпечено 20 дітей( 12 -АТО , 3 - діти з інвалідністю , 4 - малозабезпечені , 1- позбавлена батьківського піклування ) 56 дітей з багатодітних сімей встановлена батьківська плата 50% , згідно з Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом МОН України від 21.11.2002.
Постачання продукції у заклад здійснюється на підставі рішень тендерної комісії закладу відповідно до укладених договорів з такими організаціями як П .П Балас А.В, ПАВ «Поліссяхліб» , ТЗВО «Радивилівмолоко» , ТДВ «Рівнехолод» , П.П Лук'янчук А.В., Рівненський заготівельно - виробничо - збутовий комбінат. Необхідно зазначити, що продукти харчування, продовольча сировина надходить із супровідними документами, які свідчать про їх походження та безпечність. Якість продуктів у день надходження та якість готової їжі щодня перевіряється і оцінюється бракеражною комісією, про що свідчать записи у відповідних журналах. Набір продуктів за основними групами та видами, а також терміни реалізації дотримуються відповідно до діючих вимог. З метою контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестрою медичною з дієтичного харчування ведеться журнал обліку виконання норм харчування, дотримання яких здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень . В середньому виконання норм за рік становить 71 %
2016 2017
1 |
Хліб житній- |
101% |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
Хліб пшеничний- |
72% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 |
Борошно |
103% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4 |
Крупи, бобові, макарони |
115% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5 |
Картопля |
105% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6 |
Овочі різні |
54% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
7 |
Фрукти сушені |
76% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
28% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
9 |
Соки |
25% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
10 |
Кондитерські вироби |
73% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
11 |
Цукор |
91% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12 |
Масло вершкове |
100% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
13 |
Олія |
104% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
14 |
Яйця шт |
60% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
15 |
Молоко |
77% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
16 |
Сметана |
62% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
17 |
Сир |
48% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
18 |
Сир твердий |
55% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
19 |
М'ясо |
81% |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
20 |
Риба і рибопродукти |
47% |
72% 71%
Аналіз виконання норм за 2017 рік показав , що харчування дітей було наближено до норм . Високі ціни на продукти які постійно зростають , та граничний рівень цін не дають можливості виконати всі норми на 100% , тому є необхідність переглянути вартість харчування на 2018 рік .
В закладі організоване триразове харчування, розроблені примірні двотижневі меню на зимово-весняний і літньо-осінній періоди, погоджені в Управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненському районі. Щоденно складаються меню-розклади з урахуванням двотижневого меню, відповідно до розробленої і затвердженої завідувачем картотеки страв. З метою посилення контролю за організацію харчування в дошкільному навчальному закладі створена постійно діюча рада по харчуванню , до складу якої входять батьки. Біля харчоблоків розміщені затверджені графіки видачі їжі, меню-вивіски із зазначенням об'єму кожної страви окремо для кожної категорії дітей затверджені завідувачем. Графіки видачі й прийому їжі складені без порушень режиму дня та організації освітньо-виховного процесу. Кухарі дотримуються технології приготування їжі відповідно до технологічних карт. У разі відсутності основних продуктів харчування використовувалися продукти-замінники. Порушень у технології приготування страв за минулий рік не виявлено. Добір чи відбір продуктів проводився своєчасно, відповідно до кількості дітей закладу. Необхідна заміна продуктів у разі виникнення проводилась згідно із нормативною таблицею. На харчоблоці щоденно, своєчасно відбираються кухарями, в присутності медичної сестри , добові проби кожної страви раціону, в об'ємі порції для дітей молодшої вікової групи (від 1 до 3-х років) та зберігаються 1 добу при відповідній температурі із зазначенням дати та часу відбору. Під час літньо-оздоровчого періоду в закладі забезпечувався додатковий прийом їжі - соки. В осінньо-зимовий період до першого блюда додається часник, цибуля.
При підготовці до нового навчального року в 2017 році в харчоблоці проведено поточний ремонт приміщень , овочесховища , ремонт плит закуплені 2 столи , всього на суму 5 тисяч грн, перевірено стан електрообладнання , але потребують заміни світильники та ремонт комори для збереження продуктів . Харчоблок забезпечений холодною та гарячою водою , дезінфікуючими та миючими засобами . Щорічно проводиться робота щодо заміни та придбання нового технологічного обладнання.. Технологічне та холодильне обладнання знаходиться в робочому стані. В закладі створені умови для зберігання продуктів харчування та продовольчої сировини , у коморі дотримані санітарні норми і правила товарного сусідства продовольчих товарів, температурний режим.
Контроль за якістю харчування здійснювався управлінням освіти , лабораторним центром. За висновками актів значних порушень у роботі працівників, які беруть участь ворганізації харчування не виявлено. Питання організації харчування у дошкільному закладі заслуховується на батьківських зборах, виробничих нарадах , раді закладу , щоквартально подаються звіти про виконання норм харчування у відділ освіти, висвітлюються в батьківських куточках ( щоденні меню , консультації для батьків ). Організація харчування в групах організовується на належному рівні. Посуд якісно обробляється після прийому їжі, є в достатній кількості. і відповідає санітарно - гігієнічним вимогам. Педагогами приділяється належна увага вихованню у дітей культурно-гігієнічних навичок. З родинами вихованців проводиться санітарно-просвітницька робота з питань профілактики харчових отруєнь. Персонал закладу проходить обов'язкові медичні огляди відповідно до термінів. Отже, організація харчування дітей ДНЗ у 2017 році вважається задовільною.
З метою забезпечення якісного раціонального харчування в 2018 році ,запобігання харчових отруєнь та виконання санітарно - гігієнічних норм необхідно відповідальним особам посилити контроль за дотриманням законодавства з питань харчування :
- за приймання збереження і видачу продуктів - комірник .
- За продукти харчуванн, які знаходяться на харчоблоці - кухарів
- За санітарно - гігієнічний стан приміщення харчоблоку - підсобного робітника
Сестам медичним :
- здійснювати контроль за санітарно - гігієнічним станом харчоблоку умовами зберігання і реалізації продуктів якістю готових страв - постійно
- Координувати свою діяльність із комірником за стан забезпечення закладу продуктами харчування - постійно
- Своєчасно проводити бракераж сирої та готової продукції, вести відповідну документацію по харчуванню згідно номенклатури справ.( постійно)
- Розробляти щоденне меню згідно технологічних карток страв з урахуванням технології приготування страв, норм харчування, наявності продуктів та строків їх використання.- постійно
- Проводити контроль готових страв, підраховувати натуральні норми основних
продуктів. - щоденно
- Дозволяти видачу готових страв після зняття проби та запису в журналі «Бракераж готової продукції» - постійно
- Виконувати норми харчування , забезпечувати калорійність їжі відповідно до віку дітей.
- збільшити в раціоні дітей відсоток споживання соків , фруктів свіжих ,овочі
- Проводити санітарно - просвітницьку роботу серед працівників та батьків щодо раціонального харчування , здійснювати наступність у харчуванні дітей у дошкільному навчальному закладі й сім'ї - згідно плану
- Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом, наявність гнійничкових захворювань, відмічати у журналі здоров'я працівників харчоблоку, своєчасне проходження медичного огляду - постійно
Комірнику:
- забезпечувати постачання харчоблоку доброякісними продуктами харчування і їх правильне зберігання. - постійно
- Приймати продукти тільки при наявності сертифіката якості або посвідчення про якість продуктів - постійно
- Підтримувати санітарний стан складських приміщень. - постійно
- Витримувати вимоги до приймання умов і терміну зберігання харчових продуктів, правил їх доставки. - постійно
- Вести облік отримання і видачі продуктів у журналах- постійно
- Брати участь у складанні меню.- постійно
- Стежити за справністю вагових приладів та своєчасною їх перевіркою, наявністю мірної тари,роботою холодильного обладнання, вентиляції. - постійно
Кухарям:
- Відповідати за закладку та вихід страв - постійно
- Відповідати за якість та своєчасність приготування страв, дотримання технології- постійно
- Зберігати добові проби страв у розмірі порції до роздачі їжі дітям холодильнику.- постійно
- Щоденно відмічати в журналі здоров'я відомості про стан особистого здоров'я - постійно
Помічникам вихователів:
- Роздавати їжу відповідно до норм - постійно
- Дотримуватись правил сервіровки столу відповідно до меню - постійно
- Підтримувати санітарно - гігієнічний стан груп - постійно
Вихователям:
- Систематично працювати над формуванням культурно - гігієнічних навичок дітей , та етикету прийому їжі. - постійно
- Висвітлювати питання харчування дітей під час проведення батьківських зборів, 'у індивідуальних консультацій, заповнювати в батьківських куточках стенд «Меню». - постійно.
Батькам:
- Дотримуватись рекомендацій ДНЗ щодо харчування дітей в сімї та режиму харчування в вихідні дні.
- Співпрацювати з працівниками закладу з метою покращення організації харчування дітей
- Сприяти зміцненню матеріально - технічної бази для організації харчування
- Формувати культурно - гігієнічні навички у процесі приймання їжі та навички культури поведінки за столом в сімї
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів