Як заморожувати овочі та фрукти
Поради батькам
Літо - це сезон різнобарв'я овочів, фруктів, ягід і зелені. На столах палітра веселки: червона полуниця, оранжевий абрикос, жовта груша, зелений салат, синій виноград, фіолетові баклажани тощо. Але літо минає швидко. А так хочеться, аби його дари зміцнювали здоров'я і надавали сил взимку. Єдиний спосіб зробити це - заморозити овочі, фрукти, ягоди та зелень
Заморожування - це найліпший спосіб збільшити строк зберігання продуктів харчування без зміни хімічного складу, втрати поживних і смакових властивостей, властивих їм у свіжому вигляді. Сучасна побутова техніка дає змогу заморозити будь-які продукти харчування швидко і якісно. Шановні батьки! Скористайтеся нашими порадами щоб зберегти максимум вітамінів, макро- і мікроелементів, готувати взимку корисні й смачні страви та напої, важливо правильно заморожувати дари літа. При цьому перед вживанням їх слід правильно розморожувати.
Як заморожувати фрукти та ягоди
Із персиків, слив та абрикосів видаліть кісточки.Великі плоди наріжте на часточки, маленькі- заморожуйте цілими. Абрикоси перед заморожуванням бланшуйте ЗО с в окропі.
Полуницю та суницю заморожуйте цілою або перетертою з цукром. Цілу спершу морозьте розсипаною в один шар на таці, лише потім укладайте в ємкість.. Таку полуницю використо вуйте для приготування компотів.
Перетерта із цукром- це в же готовий десерт.
Черешню, вишню та агрус очистіть від кісточок і плододоніжок.упакуйте в невеликі ємкості та посипте цукром. Вишні й черешні можна заморожувати з кісточкою.
Малину вкладіть у контейнер шарами,пересипаючи кожен цукром. Далі поставте контейнер у холодильник на 3 год., не закриваючи кришку.і лише коли час мине - у морозильну камеру.
Журавлину залийте водою і в такий спосіб зберігайте її вхолодильнику.
Смородину чорну та червону, чорницю та лохину. спершу морозьте розсипаними в один шар на таці. Лише потім засипте в контейнер або пакет.
Як заморожувати овочі
Горошок зелений вилущіть зі стручків, бланшуйте в окропі протягом 2 хв., охолодіть у воді. Підготовлений у такий спосіб горошок зелений можна фасувати.
Квасолю стручкову наріжте на шматочки довжиною 2-2,5 см,бланшуйте так само як і зелений горошок.
Відберіть качани кукурудзи у фазі молочної стиглості, зваріть до напівготовності та зріжте зерна.
Відділіть суцвіття цвітної капусти, бланшуйте в окропі,аби зберегти колір овоча, до окропу додайте сіль [10 г на 1 л води) і трохи лимонної кислоти.Не залишайте капусту надовго
на повітрі, адже вона пожовкне.
Кріп, петрушку й кінзу дрібно наріжте, покладіть у форму для льоду та додайте трошки: води, рослинної олії або бульйону.
Перець болгарський можна заморозити різними способами. Спершу видаліть у перцю плодоніжки, вийміть насіння, потім промийте і обсушіть. Вставте перчинки, як стаканчики, одна в одну і запакуйте харчовою плівкою. Або поріжте на дрібні шматочки та засипте порційно в контейнери.
Як розморожувати продукта харчування
Розморожуйте овочі, фрукта та ягоди повільно. Так вони збережуть зовнішній вигляд та консистенцію. Для цього пакет із ними опустіть на 30-40 хв. у холодну воду. Також можете взяти необхідну кількість заморожених овочів, фруктів, ягід або зелені, покласти на тарілку й залишити на годину на нижній полиці холодильника.
Оскільки природне розморожування займає багато часу, то скористайтеся для цього мікрохвильовою піччю, якщо вона має функцію розморожування. Чітко дотримуйтесь інструкцій з розморожування, аби не перетримати їх.
Деякі заморожені овочі, фрукта та ягоди кидайте одразу в окріп чи на сковорідку. Адже вони під час розморожування за кімнатної температури розлазяться. Винятком є лише кукурудза, зелень та шпинат.
Не заморожуйте повторно розморожені овочі, фрукти та ягоди. У такому разі продукти харчування швидше зіпсуються, втратять свій зовнішній вигляд і консистенцію. Ліпше заморозьте вже приготовану страву.
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів