Готуємо дитину до вступу в дитячий садок: рекомендації з харчування малюка 1,5-3-х років
Поради батькам
Шановні батьки! Якщо в 2016 році Ви плануєте віддавати дитину до Квасилівського ДНЗ (ясла-садок), просимо вже готувати свого малюка до вступу в дошкільний заклад.
Хочу звернути Вашу увагу на організацію харчування дітей вдома від 1 до 3-х років, тим самим підготувати дітей до харчування у дошкільному навчальному закладі.
Перші 3 роки життя - це швидкі темпи росту і розвитку, тому дитина цього віку найбільше потребує збалансованого споживання харчових речовин. Недостатнє або неякісне харчування в перші роки життя сповільнює психомоторний і розумовий розвиток, призводить до поведінкових розладів, дефіциту соціальних навичок, розладів уваги. Проте незрілість травної і імунної систем дитини раннього віку вимагає обмеження раціону продуктів.
Відповідно до Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3-х років, затвердженого наказом МОЗ України, їжу для дітей віком від 1 до 3-х років потрібно піддавати ретельній кулінарній обробці й подавати не пізніше ніж через 30 хвилин після приготування.
Кількість прийомів їжі - не менше п'яти разів на день; три основні прийоми - сніданок, обід, вечеря, два - додаткові: полуденок і підвечірок. Страви мають бути кашкоподібної консистенції у вигляді тюфтельок, парових котлет, а фрукти і овочі дрібно нарізані.
Повноцінне меню дитини 1-3-х років має включати набір продуктів:
- м'ясо, риба, яйця;
- молочні продукти, сир, йогурт, кефір;
- овочі, фрукти;
- продукти із зернових культур (крупи);
- жири (масло, олія).
Страви з м'яса, риби, яєць слід давати в першій половині дня на обід, тому що вони потребують більшого напруження травної системи. Із м'яса ліпше використовувати нежирну яловичину, телятину, курку. Потрібно також обирати нежирні сорти риби (тріска, минтай, хек).
У харчуванні дітей молоко та молочні продукти належать до продуктів щоденного споживання. Вони є джерелом не лише білків та жирів, а й основним постачальником кальцію, необхідного для формування кісткової тканини, а також вітамінів В, А. Молочні продукти рекомендуємо вживати 2 рази на день - зранку і увечері. Обов'язково потрібно включати в раціон малят кисломолочні продукти.
Овочі і фрукти також потрібно щоденно включати до раціону і давати їх у вигляді салатів. До гарніру з картоплі чи крупи можна додати нарізний свіжий огірок, помідор, дрібношинковану капусту. Під час сніданку та вечері корисно давати будь-які свіжі овочі і терту моркву, заправлену олією, капусту з яблуками. Дуже корисні вінегрети з варених овочів. З овочів використовуйте картоплю, ріпу, буряк, кабачки, гарбуз. Не забувайте за кріп, петрушку, щавель, зелену цибулю, часник.
Із фруктів дітям корисні: яблука, груші, сливи, абрикоси, персики, смородина, чорниця, брусниця, журавлина. Вводити в раціон дітей незнайомі фрукти, ягоди, овочі треба поступово, якщо ж з'являється алергія - виключати з раціону.
Крупи, хліб і хлібобулочні вироби входять до щоденного раціону.
У віці 1,5 року найбільше важливі малюкам крупи, це вівсяна і гречана. Можна давати ячну, перлову, пшеничну. У 3-х річному віці потрібно давати рис, гречану та вівсяну кашу. Готувати каші потрібно з додаванням овочів та фруктів. Дуже корисна дітям вівсяна каша з яблуком, родзинками, бананом, а рисова - з гарбузом або морквою. Дітям від 1 до 3-х років дають страви з додаванням вершкового масла і рослинної олії. Рослинна олія багата на вітамін Е і поліненасичені жирні кислоти, а вершкове масло - на вітамін А. Вершкове масло слід використовувати в натуральному вигляді для бутербродів і готових овочевих пюре, а рослинну олію - для заправки салатів.
Солодощі малюкам треба давати в обмеженій кількості. Але раціон дитини 1-3-х років обов'язково має включати цукор, що забезпечує надходження енергетичних речовин. Добова норма цукру - 35 г. Рекомендується давати діткам печиво, вафлі, мармелад, карамель, варення, джем, повидло, мед (1 г на добу), якщо дитина його переносить. Добова ж кількість соку не має перевищувати 120 мл.
Час прийому їжі мають визначати батьки, а не діти. Не варто давати дитині їсти між основними прийомами їжі.
Варто заохочувати дитину пити звичайну воду - добова норма - 600 мл.
Щоб поліпшити апетит дитини, потрібно достатньо часу гуляти з нею на свіжому повітрі протягом 2-3-х годин перед обідом, заохочуючи її до рухової активності.
Підготувала медична сестра старша Л.М. Ковтун
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів