Організація дієтичного харчування дітей в ЗДО
Дієтичне харчування ґрунтується на загальних принципах раціонального харчування та має враховувати особливості захворювання у дитини.
Дієтичне харчування призначає лікар відповідного профілю: педіатр, гастроентеролог, нефролог.
Переважно назначають дієтичне харчування такими дітям
- які часто і тривало хворіють;
- які мають хронічні захворювання;
- у яких є порушення функції шлунково-кишкового тракту:
- гастрити;
- дискенезії жовчовивідних шляхів;
- холецистити;
- панкреатити;
- захворювання нирок;
- ендокринні захворювання.
Дієтичне харчування для дітей в ЗДО організовують відповідно до наданої батьками дитини довідки від лікаря з призначенням дієтичного харчування. У довідці обов'язково зазначають прізвище, ім'я дитини, дату народження, діагноз, номер стола дієти і термін, на який призначено дієту.
Останнім часом є випадки, коли в довідках не зазначають номер дієтичного столу, а наводять низку продуктів, які потрібно вилучити з раціону харчування дитини. Це говорить про те, що дитині потрібне індивідуальне харчування.
Але такий вид харчування не передбачений в ДНЗ. В такому випадку батькам дошкільників пропонують перевести дитину на режим короткотривалого перебування в ЗДО.
Дітям з надлишковою вагою й ожирінням, окрім дієтичного харчування, необхідно підвищувати рухову активність шляхом залучення до рухливих ігор. Також їм призначають заняття з лікувальної фізкультури.
Дітям необхідно у святкові та вихідні дні споживати мінеральну воду без газу, відвари трав, вітаміни.
Для приготування дієтичних страв у закладі застосовують такі способи теплової обробки:
- варіння у воді, на парі;
- тушкування;
- запікання попередньо відварених продуктів тощо.
Смаження не застосовують. Дуже шкідливими є продукти, які утворюються під час смаження. Також має значення температура готових страв - +60C. Частота приймання їжі при дієтичному харчуванні - 5 разів на добу.
Для дітей диспансерної групи в дошкільних навчальних закладах найбільше використовують стіл №5, №7, №8.
Показаннями для призначення дієти №5 є хронічні захворювання печінки і жовчовивідних шляхів. Обов'язково у раціон дитини дієти №5 має включатися олія нерафінована, овочі, фрукти, ягоди, продукти, які багаті на йод. Потрібно обмежити застосування тваринних жирів, виключити пасерування овочів і борошна.
Готувати супи овочеві, круп'яні з нежирних сортів м'яса і птиці. Рекомендовано сирі овочі, зелень та салати з них. Також можна вживати молоко, сметану, сир, кефір, мед, киселі, компоти, відвари шипшини, хліб (краще вчорашній).
Не варто готувати міцні бульйони, кислі соуси, гострі приправи. Виключити з раціону щавель, консерви, солодощі.
Дієта №7 призначається для дітей дошкільного віку з хворобами нирок. Вона необхідна для помірного щадіння функції нирок, але має бути безсолевою дієтою.
Отже, організоване відповідно для призначення лікаря дієтичне харчування в ЗДО і вдома не лише задовольняє потреби дитячого організму, а й сприяє лікуванню захворювання дитини.
Підготувала старша медична сестра Юлія РЕШЕТНІК
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів