Як запобігти харчовим отруєнням дітей у свята
Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування. Тож у пору різдвяних та новорічних свят батьки мають бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина.
Харчове отруєння виникає за вживання неякісної або несвіжої їжі, а також продуктів, строк придатності яких минув. Щоб не зіпсувати свят та уникнути харчових отруєнь, слід дотримуватися правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування та готових страв.
- Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Привчіть дитину мити руки з милом перед кожним прийомом їжі. Мийте руки з милом перед приготуванням страв.
- Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфікуючими засобами та тримайте із закритою кришкою.
- Для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте у воді, підкисленій оцтом, а потім промивайте під проточною водою. Ліпше використовувати яблучний оцет у співвідношенні 3-4 столові ложки на 1 л води. Не вживайте продукти, термін придатності яких минув.
- Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Після використання дошку для сирих продуктів харчування обов'язково обробляйте мийними засобами, також можна обдати її окропом.
- Дотримуйтеся правил зберігання готових продуктів харчування - ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів тощо, - що зазначені на етикетці.
- Правильно зберігайте готові страви. Ізолюйте страви від потрапляння повітря - посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви за температури не вище +5 °С. Холодні готові страви зберігайте не більше 2-х діб, розігріту їжу - не більше 2-х год. Дотримуйтеся правил товарного сусідства - готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.
- Вчіть дитину дотримуватися гігієни харчування. Під час вживання їжі пам'ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробувати всі страви, що є на столі. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.
Підготувала старша медична сестра Ковтун Л.М.
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів