Харчування дітей раннього віку. Порадник для батьків
Шановні батьки! Якщо у новому навчальному році Ваша дитина згідно черги поступає у Квасилівський ЗДО, просимо вже готувати дитину до цієї радісної події.
Перші 3 роки життя - це швидкі темпи росту і розвитку, тому дитина цього віку найбільше потребує збалансованого споживання харчових речовин. Недостатнє або неякісне харчування у перші роки життя сповільнює психомоторний і розумовий розвиток, призводить до поведінкових розладів, дефіциту соціальних навичок, розладів уваги та інше. Проте незрілість травної та імунної системи дитини раннього віку обмежує раціон продуктів.
Відповідно до Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3-х років, затвердженого наказом МОЗ України, їжу для дітей віком від 1 до 3-х років потрібно піддавати ретельній кулінарній обробці й подавати не пізніше ніж через 30 хвилин після приготування. Кількість прийомів їжі - не менше п'яти разів на день; три основні прийоми - сніданок, обід, вечеря та два додаткові - полуденок і підвечірок. Страви мають бути кашкоподібної консистенції у вигляді тюфтельок, парових котлет, а фрукти і овочі мають дрібно нарізатися.
Повноцінне меню дитини 1-3 років має включати такі продукти:
- м'ясо, риба, яйця;
- молоко та молочні продукти (сир, йогурт, кефір);
- овочі та фрукти;
- продукти із зернових культур (крупи).
Страви з м'яса, риби, яєць слід давати в першій половині дня на обід, тому що вони потребують більшого напруження травної системи. Із м'яса ліпше використовувати нежирну яловичину, телятину, курку. Потрібно також обирати нежирні сорти риби (тріска, минтай, хек).
У харчуванні дітей молоко та молочні продукти належать до продуктів щоденного споживання. Вони є джерелом не лише білків та жиру, а й основним постачальником кальцію, необхідного для формування кісткової тканини, а також вітамінів В, А. Молочні продукти рекомендуємо вживати 2 рази на день - зранку і увечері. Обов'язково включати у раціон - кисломолочні продукти.
Овочі і фрукти також потрібно щоденно включати до раціону і давати їх у вигляді салатів. До гарніру з картоплі чи крупи можна додати нарізний свіжий огірок, помідор, дрібношинковану капусту. Під час сніданку та вечері корисно давати будь які свіжі овочі і терту моркву, заправлену олією, капусту з яблуками. Дуже корисні вінегрети з варених овочів. З овочів використовуйте картоплю, ріпу, буряк, кабачки, гарбуз. Не забувайте за кріп, петрушку, щавель, зелену цибулю, часник. Із фруктів дітям корисні: яблука, груші, сливи, абрикоси, персики, смородина, чорниця, брусниця, журавлина. Вводити у раціон дітям незнайомі фрукти, ягоди, овочі треба поступово, однак, якщо в дитини є алергія - з раціону їх потрібно виключати.
Крупи, хліб і хлібобулочні вироби входять до щоденного раціону. У віці 1,5 роки найбільше важливі з круп - це вівсяна і гречана. Можна давати ячну, перлову, пшеничну. У 3-х річному віці корисні і необхідні такі крупи, як: рис, гречана, вівсяна. Готувати каші потрібно з додаванням овочів та фруктів. Дуже корисна каша вівсяна з яблуком, родзинками, бананом, а рисова - з гарбузом або морквою.
Дітям від 1 до 3-х років дають страви з додаванням вершкового масла і рослинної олії. Рослинна олія багата на вітамін Е і поліненасичені жирні кислоти, а вершкове масло багате на вітамін А. Вершкове масло слід використовувати в натуральному вигляді у бутербродах і готових овочевих пюре, а рослинну олію варто додавати для заправки салатів. Добова норма солі - не більше 2 г.
Солодощі треба давати в обмеженій кількості. Але раціон дитини 1-3-х років має також включати цукор, що забезпечує надходження енергетичних речовин. Добова норма цукру - 35г. Рекомендується давати печиво, вафлі, мармелад, карамель, варення, джем, повидло, мед (1 г на добу), якщо дитина його переносить. Добова кількість соку не має перевищувати 120 мл.
Час прийому їжі мають визначати батьки, а не діти. Не варто давати їсти дитині між основними прийомами їжі. В цей час варто заохочувати дитину пити звичайну воду, добова норма якої становить 600 мл. А щоб поліпшити апетит дитини, потрібно достатньо часу гуляти з нею на свіжому повітрі: 2-3 години перед обідом, заохочуючи рухову активність, та 1-2 години у другу половину дня.
Нехай ваші діти ростуть здоровими!
Над порадами працювали: вихователь-методист Раїса СЕМЕНЮК, сестра медична старша Лідія ГУДЗІКЕВИЧ
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів