АНТИСТРЕСОВЕ ХАРЧУВАННЯ. Порадник для вихователів та батьків
Стрес стимулює вироблення в організмі гормону кортизону й адреналіну. Для цього витрачається значна кількість вітамінів і мінеральних речовин (вітаміни А, С, В, Е, кальцій, цинк, магній, глюкоза). Будь-яка здорова їжа допомагає протистояти стресу за рахунок зміцнення імунної системи і зниження артеріального тиску. Найбагатшим джерелом антистресових вітамінів є:
Апельсини. Вітамін С сприяє зниженню рівня гормонів стресу і в той же час зміцнює імунну систему.
Шпинат. При нервових перевантаженнях запаси магнію в організмі швидко виснажуються. Брак цього елементу може викликати головні болі і втому, тільки збільшуючи стрес. Якщо ви не любите шпинат, замініть його стравами з соєвих бобів, зелених овочів і трав, особливо салатом або морквою, помідорами, сочевицею, квасолею, горохом.
Фісташки. У стані стресу під впливом гормону адреналіну підвищується артеріальний тиск і прискорюється ритм скорочень серця. Фісташки пом'якшують вплив гормонів стресу на організм.
Мигдаль. Містить велику кількість вітамінів. Вітамін E зміцнює імунну систему, а вітаміни групи В підвищують опірність організму стресу.
Банани. Калій та магній роблять банани чудовими м'язовими релаксантами, які допомагають заспокоїтися. Банани містять триптофан, що сприяє виділенню серотоніну в мозок, за рахунок чого ми і почуваємося краще.
Сирі овочі. Хрусткі сирі овочі допомагають позбутися стресу суто механічним шляхом. Коли гризеш селеру або морквину, зціплені щелепи розслабляються, а значить, проходять головні болі, напруга.
Молоко. Старий добрий засіб зняття стресу - склянка теплого молока перед сном. Кальцій допомагає зняти м'язовий спазм і знизити емоційну напругу.
Супи. Суп заспокоює нерви, особливо якщо він не містить м'яса. Додайте побільше овочів, наприклад, помідорів, часнику, чебрецю, шпинату і зеленого перцю.
Яйця. Насичені амінокислотами, найціннішою з яких є триптофан. Саме він дозволяє мозку розслабитися.
Зелений чай. Чорний чай і каву під час стресу потрібно замінити чистою питною водою і корисним зеленим чаєм (він допомагає позбутися від почуття тривоги).
Принципи здорового харчування
- Харчуватися регулярно. Вживати їжу 5-6 разів на день з інтервалом 2-3 години.
- Контролювати об'єм порцій. Вживати їжу невеликими порціями - не більшими за розмір стиснутого кулака.
- Обовязково снідати. Не пропускати ранкового прийому їжі. Вранці обмін речовин швидший, тому їжа швидко перетравлюється і забезпечує організм енергією, яка ефективно витрачається впродовж дня.
- Збільшити вживання фруктів і овочів. Забезпечити організм вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною.
- Збільшити вживання молочних продуктів. Вживати достатню кількість молочних продуктів середньої і низької калорійності.
- Вживати достатню кількість води. Підтримувати водний баланс в організмі.
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ. РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!
Використано інтернетресурс
Розділи
- Правила прийому до закладу дошкільної освіти
- Управлінська діяльність. Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Методична служба
- Освітня діяльність. Інклюзивна освіта Моніторинг якості освіти
- Медичне обслуговування
- Фізкультурно-оздоровча робота
- Музична скарбничка
- Психологічна служба
- Створення сучасного розвивального простору ЗДО
- Інформація про використання публічних коштів