Стан харчування дітей у Квасилівському ДНЗ (ясла-садок) у 2016 році

  •  Харчування у Квасилівському ДНЗ (ясла-садок) здійснюється відповідно до  чинного  законодавства  України:  Закону  України  «Про  дошкільну освіту», Постанови Кабінету Міністрів №1594 «Про затвердження норм  харчування у  навчальних закладах» та Інструкції щодо організації  харчування у ДНЗ.

Організація та  відповідальність  за  харчування  дітей  у  закладі покладається на органи  місцевого  самоврядування, яким  підпорядкований заклад, а також  на  керівника дошкільного  навчального закладу. У закладі  створена нормативна база з питання організації харчування: банк даних  дітей пільгових категорій; накази з організації   харчування; створено раду з харчування. Питання  харчування   дітей заслуховуються  на  засіданнях ради  закладу, виробничих нарадах , батьківських зборах, відображені у річному плані ДНЗ. Важливу роль в організації раціонального та безпечного  харчування відіграє  належна  матеріально-технічна  база  харчоблоку. При  підготовці до нового  2016-2017 навчального року  на харчоблоці проведено поточний ремонт приміщень, овочесховища. Харчоблок забезпечений  холодною та  гарячою  водою, дезінфікуючими  та  мийними  засобами. Щорічно проводиться робота щодо заміни та придбання нового  технологічного обладнання. Так у 2016 році закуплені нові  мийки для  миття  посуду, електронні ваги. Столового посуду достатньо. Все обладнання харчоблоку марковане, працює. Холодильного  обладнання  достатньо.

Раціональне харчування забезпечується складеним меню медичною сестрою з дієтичного  харчування. Меню складається із наявних продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого меню, погодженого керівником Держпродспоживслужби, та картотеки страв. Меню щоденно  затверджується керівником закладу. Постачання продукції у заклад  здійснюється згідно укладених договорів з відповідними супровідними документами, які  свідчать про якість продуктів харчування дітей, висновків державної санітарної експертизи, видаткових накладних на продукцію. Доставка продуктів  здійснюється спецтранспортом, на який видані санітарні  паспорти. Харчоблок забезпечений працівниками у повній мірі. Всі  працівники  ознайомлені  з інструкцією  з організації харчування в ДНЗ та інструкцією з охорони праці. Забезпечені спецодягом та предметами  особистої гігієни. Щоденно працівники харчоблоку оглядаються на  гнійничкові захворювання. Всі працівники згідно термінів проходять  медичний  огляд та допущені  до роботи.

Медична сестра з дієтичного харчування  щоденно відбирає добові  проби страв, які зберігаються в спеціальній тарі в холодильнику. Усе холодильне обладнання забезпечене термометрами для щоденного  контролю  температури у ньому з відміткою у спеціальному журналі.

Овочева  продукція  заготовлена  в 2016 році  в  необхідній кількості з фермерського  господарства  (наявні відповідні сертифікати). Медичною сестрою ведеться  вся необхідна  документація з контролю за  харчуванням. Усі журнали прошнуровані та пронумеровані, затверджені керівником  закладу. У закладі постійно проводяться заходи щодо покращення   харчування дітей (щоквартальний аналіз виконання норм харчування, подача    інформації у відділ освіти райдержадміністрації). Щорічно підраховується  потреба у продуктах харчування на  рік відповідно до норм та їх вартості.

Діти отримують м'ясо, рибу, масло, яйця, молоко, крупи, борошно, овочі, фрукти. Вартість  харчування  складає у ясельних  групах  16  грн.  на  день, у садових - 20 грн.  на день. Батьківська  плата  становить 60% від усієї вартості харчування дитини, а 40% вартості фінансування проводиться з місцевого бюджету.  Від плати за харчування  звільнено 22 дітей пільгових категорій:

-  дітей-інвалідів - 3

-  дітей учасників АТО - 18

-  дитина позбавлена батьківського піклування - 1

На 50% зменшено плату  за  харчування  53 дітям з багатодітних  сімей.

Аналіз виконання норм проводиться у закладі на основі накопичувальної  відомості  витрат продуктів на 1 дитину.  В середньому виконання норм  в закладі за 2016 рік становить 72%.

 Ясельні групи 

1 кв - 73%

2 кв - 77%

3 кв - 80%

4 кв - 81%

 Садові групи

1 кв - 68%

2 кв - 68%

3 кв - 75%

4 кв - 73%

 У 2016 році виконано норми  за такими видами продуктів:

  •  картопля -105%
  • м'ясо - 81 %
  • риба - 47%
  • овочі - 54%
  • молоко - 77%
  • масло - 100%
  • олія - 104%
  • яйце - 60%
  •  крупи - 115% 
  • сир - 48%
  • сир твердий - 58 %
  • сметана - 62%
  • мед - 75%
  • кондитерські - 73%
  • цукор - 91 %
  • фрукти свіжі - 28%
  • сік - 25 %

 Значно занижений відсоток виконання сиру кисломолочного, риби, соків, фруктів свіжих. Все це пов'язано з постійним  підвищенням цін  на продукти та граничним рівнем цін.

В закладі  приділяється  велика увага вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі, проводяться бесіди та консультації для батьків  щодо  харчування  дітей вдома у вихідні та святкові дні. Аналізуючи стан харчування дітей в закладі, можна зробити  висновок , що рівень організації  харчування відповідає нормативним вимогам.

Пріоритетними напрямами роботи в закладі на 2016-2017рік залишаються:

- проведення постійного контролю за  харчуванням  дітей;

- аналіз норм харчування, забезпечення збалансованості раціону та  калорійності;

- збільшення асигнування на харчування дітей, враховуючи  підвищення  цін;

- збільшення кількості свіжих фруктів, соків, риби, сиру у харчуванні дітей  протягом року;

- проведення інформування батьків про стан харчування дітей у закладі, враховувати  їх побажання (за  результатами анкетування).

 

Підготувала сестра медична  старша Ковтун Л.М.